Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Gedragstherapie voor katten big business

 
Post datum: 6/27/2007    Door: Daphne van Dijk    3526 keer bekeken   
Bron: Telegraaf 
 
ARNHEM - De meeste mensen die een hond nemen, doen het dier op een opvoedcursus. Maar wie een jong katje aanschaft, gaat doorgaans niet naar een poezentraining. Want wat kun je de eigenzinnige kat nou nog leren? Nou, heel veel, zo stellen kattentherapeuten. Wie het gedrag van de kat een beetje leert begrijpen, kan een hoop gedragsproblemen voorkomen. Daarom zijn er dit voorjaar in het hele land kittenclasses gestart.

Een hond heeft een baas, een kat personeel, zo luidt een bekend gezegde. Maar de waarheid ligt ergens in het midden. „Honden leren sneller en zijn geneigd veel voor hun baas te doen”, vertelt gedragstherapeute Eline Teygeler een handjevol aanwezigen op de kittenclass in een motel in het oosten van het land. „Maar met geduld kun je een kat ook een hoop leren. Hij kan verbanden leggen: door te miauwen op de deurmat krijgt hij het voor elkaar dat zijn baasje de deur opendoet.”

Cursiste Bernine Visschers, baasje van de poezen Roos en Lotje, herkent dat – zij het in een iets andere setting. „Een van mijn katten krabt altijd aan de slaapkamerdeur. Heel irritant als we willen slapen. Wat moet ik daar nou aan doen?” „Nooit de deur openen”, zegt de gedragstherapeute, zelf eigenaar van de katten Midas en Honeypie, resoluut. „Zolang jij reageert, loont het voor de poes haar gedrag te blijven herhalen. Je moet slecht gedrag negeren en goed gedrag belonen, bijvoorbeeld met een snoepje.”

Het waren de telefoontjes bij het servicenummer van Whiskas die de producent deden besluiten om samen met dierengedragstherapeuten van Tinley een kittenclass te ontwikkelen. Want de vragen van consumenten gingen steeds vaker over het gedrag van de kat in plaats van over de voeding. Er zijn in Nederland ongeveer 3,3 miljoen katten en dat aantal blijft groeien. De gedragsproblemen nemen in absolute zin ook toe.

De katten van de aanwezige baasjes zijn voor de cursus thuisgelaten. Want met een uitje naar een andere omgeving doe je het dier absoluut geen plezier, zo zullen veel kattenbezitters beamen.

„Is het eigenlijk zielig om maar één kat te hebben?”, wil Bernine Visscher op de kittenclass weten. Gedragstherapeute Eline Teygeler: „Het hangt een beetje van het karakter van het dier af. Het kan wel, zeker als je genoeg ruimte hebt en meerdere kattenbakken en plekjes voor de katten creëert, maar veel katten worden nooit vrienden met elkaar en je hebt meer kans op problemen. Katten zijn territoriaal ingesteld en leven in tegenstelling tot honden niet in groepen met een rangorde. Als mensen zeggen ’mijn kater is de baas over de poes’ dan klopt dat niet, want zo denkt een kat niet. Als de ene kat zich door een ander weg laat jagen van zijn plekje, heeft dat niets met dominantie te maken. De ene kat is gewoon wat slimmer en denkt ’dan ga ik toch ergens anders liggen?’ Zo voorkomt hij conflicten en stress, want katten zijn stressgevoelige dieren.”

En zo passeren nog een paar thema’s de revue, zoals de socialisatiefasen bij kittens, hoe je je kat kunstjes kunt leren, hoe je angstig en agressief gedrag kunt herkennen en wat te doen bij problemen.

Tegen het eind van de middag kijken de aanwezige dames tevreden terug op wat ze allemaal geleerd hebben. „Ik heb twee katten, Miepje van zestien en Doris van één”, vertelt cursiste Esther van Otten. „Die laatste vertoont gedragsproblemen. Het is een zwerfkatertje dat is aan komen lopen en ik weet zijn achtergrond niet. Na vanmiddag begrijp ik wat ik verkeerd deed. Als hij zat te krabben, bleef ik hem aaien. Ik wilde contact met hem maken.” De gedragstherapeute van de kittenclasses, die tot 10 juli duren, besluit: „Je wilt het te goed doen en kijkt te veel vanuit de mens naar hem.” Cursiste Joyce Huis in ’t Veld vult aan: „Soms hoor ik mensen zeggen ’hij doet het express om mij te pesten’. Zo denkt een kat dus niet.”

 
  Poezen op audientie bij de paus
  Leuke katten filmpjes
  Asiel voor Libanese katten in Nederland

Gerelateerd

'Om mensen zoals ik te helpen'

Kat zet 50 000 mensen zonder stroom

'Katten maken mensen gek'

Nieuw soort kat voor mensen met allergieën

  

In onze shop
FURminator deShedding Tool voor katten + 12 x 85 g Iams Pouches Delight Land & Zee in Gelei grat
De FURminator deShedding Tool lost het hoofdprobleem van de meeste kattenbezitters op, overal haren op kleding of bank. Losse haren kunnen leiden tot vervi...
EUR 21.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed