Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Een huisdier als psychiater

 
Post datum: 6/16/2007    2043 keer bekeken   
Bron: Nos journaal 
 
Huisdieren voorkomen zelfdoding, verminderen behoefte aan zorg en werken anti-depressief. Kortom: huisdieren hebben een positieve invloed op psychiatrische patiŽnten, zo blijkt uit een onderzoek.

Honden en katten hebben een gunstig effect op de lichamelijke gezondheid, dat was al eerder bekend. Naar nu blijkt hebben ook mensen met psychische problemen veel baat bij de omgang met dieren.

Een jaar lang deed onderzoeker Mark Janssen research naar de effecten van huisdieren in de psychiatrie, in opdracht van een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam. Eťn van de onderdelen van zijn onderzoek was een schrijfwedstrijd met als centrale vraag: Helpen huisdieren in de psychiatrie?

'Ja'
Maar liefst 97 procent van de patiŽnten, familieleden en hulpverleners die op de oproep reageerden, beantwoordden die vraag met een 'ja'. Twaalf procent van de inzenders kon uit eigen ervaring zeggen dat huisdieren suÔcides voorkomen.

Buiten het feit dat dieren ook nog eens voor heel veel plezier zorgen, kalmeren ze psychiatrische patiŽnten en verminderen ze spanning en angst. Bovendien neemt door het houden van beesten de eenzaamheid af, biedt het structuur, verhoogt het de eigenwaarde en faciliteert het sociale contacten.

HygiŽne
Redenen genoeg om massaal honden, katten, konijnen en fretten toe te laten tot psychiatrische inrichtingen, zou je denken. Maar zo simpel is het niet. Uit hygiŽnische overwegingen wordt dieren daar juist de toegang ontzegd.

In 700 van de 1600 verpleeg- en verzorgingshuizen en in twee ziekenhuizen in ons land worden momenteel 'eigen' huisdieren toegelaten. 

Het houden van 'algemene' dieren in een instelling levert vaak praktische problemen op. De dieren moeten op gezette tijden worden gevoerd en honden moeten minstens drie keer per dag worden uitgelaten.

Vrijwilligers
Een oplossing is de inzet van vrijwilligers, die met hun eigen huisdier op bezoek komen. In ons land doet ZorgDier Nederland dat al, maar in het buitenland gebeurt het op veel grotere schaal. Gek genoeg loopt een 'diervriendelijk' land als Nederland daarin achter.

 

 
  Mogelijk record voor kat met 26 tenen
  Hond en kat hebben steeds vaker een zorgverzekering
  Kat schiet eigen plaatjes

  

In onze shop
10 / 8 kg + 1,4 kg gratis! 11,4 / 9,4 kg Happy Cat kattenvoer
Happy Cat is hoogwaardig kattenvoer in de beste fijnproeverskwaliteit. Individueel en exclusief in alle levensfasen. Veel kattenvoer gaat bij de samenstell...
EUR 42.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed