Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Gezondheidsclaims diervoeding onduidelijk

 
Post datum: 6/1/2007    2074 keer bekeken   
Bron: AgriHolland 
 
De diervoederindustrie zet in toenemende mate producten met bepaalde gezondheidsclaims in de markt. Veel teksten blijken echter niet voldoende begrijpelijk, eenduidig, direct, relevant en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Bij veel producenten ontrbreekt het aan kennis en er is geen uniforme aanpak voor bepaling van de tekst voor aanprijzing van hun producten. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR.

De Animal Sciences Group heeft in opdracht van het ministerie van LNV en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een oriŽnterend onderzoek gedaan naar de haalbaarheid voor diervoeders van een soortgelijke lijst als de 'Indicatieve lijst van gezondheidsaanprijzingen' van de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) voor humane voeding. Op deze manier wil men eerlijke handel en betrouwbare informatie voor de consument bewerkstelligen. Het onderzoek had betrekking op de diervoeders voor gezelschapsdieren (honden en katten).

Doel van dit onderzoek was tweeledig. Allereerst om inzicht te krijgen in het gebruik van claims in de petfoodsector als voorbeeld van de diervoedersector. Dit om meer helderheid te scheppen voor onderlinge concurrentie in het bedrijfsleven en keuzes voor de koper van petfoodproducten. Het tweede doel was het opstellen van een advies aan het Ministerie van LNV en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) over de praktische haalbaarheid van een leidraad voor toegestane en niet-toegestane gezondheidsclaims in de diervoederindustrie.

Conclusies
Uit dit oriŽnterend onderzoek naar gezondheidsclaims in diervoeders, zijn de volgende conclusies te trekken:
  • Er is onduidelijkheid tussen de definities van dieetvoeders en gemedicineerd voeders bij de Europese wetgeving van diervoeders.
  • In de wet- en regelgeving van diervoeders zijn supplementen en biologische/homeopatische (genees)middelen niet opgenomen.
  • Regulering in de humane voedingssector loopt voor op die in de petfood- en diervoedersector.
  • Veel claims op katten- en hondenvoeders worden in dit onderzoek beoordeeld als Ďmedische claimsí. Daarmee vallen ze in feite onder de regelgeving voor gemedicineerde voeders.
  • Teksten voor claims zijn onvoldoende begrijpelijk, eenduidig, direct, relevant en wetenschappelijk onderbouwd;
  • De systematiek van gezondheidsclaims zoals gehanteerd in KOAG/KAG lijkt toepasbaar op gezondheidsclaims in de petfoodsector.

Lees verder 
  Paris Hilton adopteert een poes
  Opnieuw mishandelde kat in Gorssel
  Meer katten met vleugels

  

In onze shop
Terra Faelis Vleesmenu Kattenvoer 6 x 200 g
Terra Faelis Vleesmenu is volwaardige burgerkost voor katten uit natuurlijke en kwalitatief hoogwaardige ingredi√ęnten. Het voedingsconcept van Terra Felis...
EUR 15.39
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed