Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Melamineschandaal wordt met de dag gekker

 
Post datum: 5/9/2007    Door: Arjen Dijkgraaf    2007 keer bekeken   
Bron: C2W 
 
Niet de toevoeging van pure melamine aan kattenvoer, maar de toevoeging van zowel melamine als de verwante verbinding cyanuurzuur is de oorzaak van de massale kattensterfte in de VS. Dat melden Amerikaanse media.

Cyanuurzuur was al eerder in de slachtoffers aangetroffen. Tot nu toe werd gedacht dat het óf een metaboliet van melamine was die ín de katten was ontstaan, of een verontreiniging die was ontstaan bij de productie van de melamine.

Maar het dagblad New York Times citeert nu drie producenten van chemicaliën, die zeggen dat ze cyanuurzuur hebben verkocht aan Chinese voedselproducenten. Die zouden het gebruiken op precies dezelfde manier als melamine. Bijmenging verhoogt het stikstofgehalte van voedsel, en daardoor lijkt het alsof het eiwitgehalte hoger is. In de diervoerwereld schijnt het namelijk gebruikelijk te zijn om dat eiwitgehalte heel oppervlakkig te controleren via een simpele totaal-stikstofbepaling.

De truc werkt erg goed. de FDA heeft inmiddels ontdekt dat de partijen ‘tarwegluten’ en ‘rijsteiwitconcentraat’, die besmet bleken met melamine, helemaal geen gluten of rijsteiwit bevatten. Het was gewoon tarwemeel.

In de westerse wereld wordt cyanuurzuur vooral gebruikt als stabilisator bij het chloreren van zwembaden. De stof is op zich niet zo giftig, net zo min als melamine. Het gevaar schijnt te zitten in de combinatie, die in de nieren leidt tot de vorming van onoplosbare kristallen. Waarom katten daar wél gemakkelijk aan dood gaan en andere dieren niet, is nog een raadsel.

Intussen is gebleken dat de melaminehoudende voedselsupplementen ook zijn verkocht aan zalm- en forelkwekerijen. De bazen van twee betrokken Chinese exportbedrijven zitten inmiddels in hun vaderland in de cel.
 
  Vrijspraak van dierenmishandeling
  Dierenasiel Heerenveen mag blijven
  46 katten in zwaar vervuilde woning

Gerelateerd

'Actie kattenvoer Hoogvliet'

Biologisch kattenvoer moet vanaf 1 juli Skal-gecertificeerd zijn

Royal Canin: Onderzoek consumentenbond kattenvoer onvolledig

Goed kattenvoer hoeft niet duur te zijn

VWA zoekt naar melamine in diervoer

  

In onze shop
Faelis Menu Probeerpakket Kattenvoer 8 x 200 g
Terra Faelis Vlees-Menu in praktische 8 x 200 g Probeerpakket is een volwaardige huisgemaakte maaltijd voor katten van natuurlijke en kwalitatief hoofwaard...
EUR 18.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed