Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Schier is nog lang niet van de katten af

 
Post datum: 4/8/2007    2306 keer bekeken   
Bron: Friesch dagblad 
 
Schiermonnikoog - Over twee weken zitten gemeente Schiermonnikoog, eilandbewoners en Natuurmonumenten om tafel om te bespreken wat er toch moet gebeuren met de verwilderde katten op het eiland. Het is de zoveelste keer. Kunnen vangkooien en microchips een einde maken aan de omstreden plaag?

Drie keer al werd de hond van eilandbewoner Nelleke Nobel aangevallen door een verwilderde kat. En recentelijk stond ineens het kleinkind van kennissen voor een vervaarlijk sissend dier. Vandaar dat ze afgelopen maand haar beklag deed bij Otto Overdijk, de beheerder van Nationaal Park Schiermonnikoog. Komt er nog meer schade, dan wordt die op het Park verhaald, stelt ze in het vooruitzicht.

Het is niet de eerste klacht die Overdijk ontvangt. Jaar in, jaar uit staan de katten op de agenda van het Overlegorgaan. Daarin werken bij het park betrokken instanties, bewoners en Natuurmonumenten samen. De bewoners willen af van de beesten, die vogels zouden opeten en nesten leegroven. Natuurmonumenten sputtert: de vogelstand daalt namelijk niet.

Tijden wordt er daarom al gepraat over te nemen maatregelen. Afschieten, vinden sommige eilanders. Maar dat wil Natuurmonumenten niet. Het risico is te groot dat een jager onbedoeld Bengel-van-de-buren neerschiet. Vangkooien dan. Maar ook dan bestaat de kans dat een huisdier in een kooi belandt, stelde de vereniging in 2005. Nu, twee jaar later, gaan de partijen praten over een compromis van de provincie: Alle katten op het eiland moeten worden gemerkt met een identificatiechip, om wilde en tamme beesten te onderscheiden. Blijkt een gekooide kat wild dan wordt hij ‘humaan’ afgemaakt.

Of met het plan de discussie ten einde is, is de vraag. ,,Wie gaat die kooien dagelijks controleren?” vraagt Overdijk zich af. ,,Wij in ieder geval niet.” Ook is nog onduidelijk wie voor de kosten zal opdraaien. Die kunnen oplopen tot bijna 50.000 euro.
 
  Whiskas leert met kittens om te gaan
  Anouk van Nes leert van katten
  Kookboeken voor honden en katten scoren

Gerelateerd

Dood dreigt voor verwilderde katten

1700 verwilderde katten doodgeschoten

Oplossing problemen verwilderde katten

Ruzie om verwilderde kat

Dierenbescherming zoekt opvang verwilderde katten

  

In onze shop
Krabpaal karton slang
Door aan een krabpaal te krabben kan een kat zich van loszittende delen van zijn nagels ontdoen. Door de nagels te scherpen aan een krabpaal houdt een kat ...
EUR 19.17
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed