Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Kattengif, rattengif, of wat voor gif?

 
Post datum: 4/3/2007    5284 keer bekeken   
Bron: c2w 
 
De Amerikaanse voedselwaakhond FDA heeft hoge concentraties melamine aangetroffen in honden- en kattenvoer, en ook in de urine van katten die er van gegeten hebben. Maar onduidelijk blijft of dit nu echt de reden is dat de afgelopen weken minstens 16 dieren zijn overleden aan acuut nierfalen, terwijl talloze anderen doodziek zijn geworden.

Vast staat wel dat een partij tarwegluten uit China de ellende heeft veroorzaakt. Het melaminegehalte bedroeg volgens de FDA maar liefst 6,6 procent. Volgens FDA-dierenarts Stephen Sundlof kon je de kristalletjes met het blote oog in de gluten zien zitten.

De verontreiniging werd twee weken ontdekt bij de Canadese producent Menu Foods. Die haalde zestig miljoen verpakkingen terug. Nestlé Purina en andere diervoederproducenten hebben inmiddels ook besloten tot terughaalacties. Zij hebben gluten van dezelfde leverancier verwerkt.

Melamine is vooral bekend als monomeer voor kunsthars. In Azië wordt het echter ook gebruikt als stikstofhoudende kunstmest.

Vorige week meldde het lab van het New York State Department of Agriculture and Markets in Albany dat aminopterine de boosdoener was. Het lab blijft bij zijn conclusie, maar elders heeft men de aanwezigheid van dit rattengif in de kattenbrokken niet kunnen bevestigen.

Aan de andere kant staat melamine niet bekend als overdreven toxisch. Voor toxicologen komt het als een verrassing dat katten er zó ziek van worden. Mogelijk is de soort er overgevoelig voor. Maar vergiftiging met aminopterine klinkt een stuk logischer omdat deze stof inderdaad nierschade veroorzaakt.
 
  Pekelder kinderen attenderen op kattenhater
  Kattenkwelling China gaat door
  Summer bevallen, een vijfling!

Gerelateerd

'Actie kattenvoer Hoogvliet'

Biologisch kattenvoer moet vanaf 1 juli Skal-gecertificeerd zijn

Royal Canin: Onderzoek consumentenbond kattenvoer onvolledig

Goed kattenvoer hoeft niet duur te zijn

Ernstige problemen met kattenvoer Menu Foods


 Reakties op dit artikel: (1 reakties totaal)
Post datum: 4/3/2007 11:24:39 AM   Gepost door: Irshat
Katten mogen niet vergiftigt worden!

  

In onze shop
Faelis Menu Probeerpakket Kattenvoer 8 x 200 g
Terra Faelis Vlees-Menu in praktische 8 x 200 g Probeerpakket is een volwaardige huisgemaakte maaltijd voor katten van natuurlijke en kwalitatief hoofwaard...
EUR 18.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed