Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

'Trek bij misstanden aan de Kattenbel'

 
Post datum: 10/4/2006    3892 keer bekeken   
Bron: Blik op Nieuws 
 
Amsterdam - Op verwilderde katten wordt in Nederland geschoten. De malafide kattenhandel steekt de kop op. Oprukkende dierenziektecrises bedreigen het welzijn en mogelijk zelfs het leven van miljoenen katten. Dit zijn slechts drie voorbeelden van kattenleed waar De Nederlandse Kattenbond iets aan wil doen. Vanaf vandaag, 3 oktober 2006, behartigt De Kattenbond de belangen van alle katten in Nederland; asielkatten, huis-, tuin, en keukenkatten, raskatten, verwilderde katten en zwerfkatten.

De problemen worden geïnventariseerd via een centraal meldpunt voor misstanden rond katten, ‘De Kattebel’. De Kattenbond is onderdeel van de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, de oudste landelijke dierenbeschermings-organisatie van Nederland, actief sinds 1867.

In Nederland worden 3,3 miljoen katten gehouden, waarmee de kat het meest gehouden huisdier is. Het aantal huishoudens met katten stijgt nog steeds. Ondanks de populariteit van de kat, hebben niet alle katten een zorgeloos leven. Om in kaart te brengen hoe groot de problemen zijn en wat eraan gedaan kan worden, kan er nu aan De Kattebel getrokken worden om misstanden te melden.

Eén van de problemen is het afschieten van verwilderde katten. In de Flora en Faunawet is bepaald dat jagers verwilderde katten mogen afschieten in eigen jachtgebied, buiten de bebouwde kom, ten behoeve van schadebestrijding. De wet geeft echter geen definitie van het begrip ‘verwilderde kat’.

In de praktijk bepaalt de jager, meestal vanaf grote afstand, of een kat verwilderd is of een baasje heeft. Met andere woorden: alle katten die buiten de bebouwde kom of aan de rand van de bebouwde kom wonen, lopen het risico om afgeschoten te worden. Hiermee is de kat vogelvrij.

Jagers hebben een vrijbrief om op het dierbare bezit van iemand te schieten. Volgens de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging worden er jaarlijks 5000 katten afgeschoten. De Kattenbond vermoedt dat dit er veel meer zijn, waaronder talloze huiskatten. Dierenliefhebbers kunnen vermoedens van afschot en mishandeling melden bij De Kattebel.

De Kattenbond besteedt ook aandacht aan illegale kattenhandel. Omdat de kat zo gewild is, valt er geld aan te verdienen. Malafide fokkers en handelaren halen gratis aangeboden kittens op, of kopen asielkatjes en verkopen ze voor een hogere prijs.

Ze fokken in het wilde weg met raskatten en bieden de katjes zonder papieren voor veel geld aan, maar goedkoper dan bij erkende fokkers. Niet het welzijn van de kat staat hier voorop, maar de kat als verkoopartikel. Ook vermoedens van illegale kattenfokkers kunnen gemeld worden bij De Kattebel.

Voor de Sophia-Vereeniging zijn de signalen van misstanden die binnenkomen reden om de belangenbehartiging voor katten een centrale plaats te geven door de oprichting van De Kattenbond. Op www.dekattenbond.nl is vanaf vandaag informatie te vinden en méér.

Zo test De Kattenconsumentenbond elke maand zelf kattenartikelen, zoals krabpalen, zelfbedacht speelgoed, kattenkruid en kattenbakken, van design tot huismerk. Een testpanel van katten heeft deze maand Catnip-speelgoed getest. De resultaten en een reportage van de testmiddag zijn te vinden op de website. Kattengedragsdeskundige Marcellina Stolting heeft een eigen weblog waarin ze schrijft over wat zij meemaakt in haar dagelijkse werk met katten.
 
  Extra lief voor het dier op Wereldierendag
  Chippen van huisdieren
  Kattenallergie lijkt verleden tijd!

Gerelateerd

Dood dreigt voor verwilderde katten

Op zoek naar de dikste kat van Nederland

Moralistisch Nederland blij met dierenpolitie

1700 verwilderde katten doodgeschoten

Poes in poot geschoten in Kompenije


 Reakties op dit artikel: (4 reakties totaal)
Post datum: 4/3/2007 9:33:16 AM   Gepost door: Marianne Jager
De kattenbond zou er ook voor zwerfkatten zijn. Ook voor de minima? Ik heb nog nergens gehoord/gelezen dat ze een castratiefonds hebben, evenmin als de Dierenbescherming. Daarvoor is in Amsterdam alleen Stichting Castraatje actief! Dat is een particulieren stichting. Waar blijven de grote weldoeners? Dierenbescherming en Sophiavereeniging Zij krijgen miljoenen euros voor hun werk, dat ze doorschuiven aan een ander... Wel een kattenbond oprichten, maar de nood lenigen ho maar. Ik zie zo gauw geen e-mailadres voor contact met die bont.... Je zou verwachten dat ze open staan voor reacties....

Post datum: 12/4/2007 1:48:12 PM   Gepost door: Robert
Alles leuk en aardig, men heeft het over zogenaamde quothuiskattenquot? Zijn dat die beesten die de huizen van de buren verlaten om in mijn tuin te schijten? Ik zou zeggen, als je zo van katten houd, hou ze dan ook lekker bij je en val een ander er niet mee lastig. En wat de reaktie van Marianne Jager toepasselijke achternaam bij het artikel op de site betreft, wat moet een minima nou met een kat? Weet je wel wat een kat per maand kost? En dan moet de castratie maar betaald worden door anderen? Ik vermoed dat een spuitje goedkoper is?

Post datum: 10/27/2008 5:34:59 PM   Gepost door: harri
ik moet het toch even kwijt ook al krijg ik nu de nodige tegenstand. katten ik heb zoals jullie weten een voliere nu blijkt dat het door alle katten uit de buurd word gezien als een katten pretpark waar je gratis in mag. ze hangen dus bij bosjes aan het gaas. nu heb ik dus behoorlijk extra kosten moeten maken om dit tegen te gaan. ik heb schrikdraad geplaatst. omdat het zoontje van de buren regelmatig bij mijn vogels is kan ik er geen 220 op zetten anders deet ik het zonder probleem. katten graven mijn bollen weer op, schijten in mijn zaaibedjes, jatten vlees uit de keuken, vreten de jonge merels uit mijn klimop,liggen met hun scherpe nagels op mijn auto te slapen, hangen aan mijn voliere,trekken de hamster van uw kinderen door de tralies en zo kan ik nog wel even door. op ameland leeft een groep van 200 verwilderde katten, ze vreten alles weg daar er zijn geen vogels meer te zien en zelfs neemt in dat deel waar ze leven zelfs de konijnen stand af. dan heb je nog de zwerfkatten in de steden die voor behoorlijke overlast zorgen. als je een dier hebt ben je daar verantwoordelijk voor dus ook voor zijn aktie,s niemand heeft last van mijn vogels en ook niet van buurman zijn hond dus waarom mogen katten wel overlast bezorgen. als de duiven van iemand in de buurt elke keer weer mijn auto en dak onderschijten kan ik een klacht indienen en word daar van overheidswege iets aan gedaan. als iemand een poema in een kooi heeft word daar schande van gesproken laat staan als hij los komt. dan komt er een en ander ingevaar en roept iedereen schiet maar af. uw kat is een kleine poema roep ik schiet maar af valt half dierminnend nederland over mij heen. mensen, kattenliefhebbers hou die krengen binnen of in een ren zodat u net als ik onbezorgt kunt genieten van uw dieren.

Post datum: 10/11/2006 1:32:20 PM   Gepost door: astrid
ik ben blij te horen dat er een kattenbond is. maar hoe kun je lid worden , en wat zijn de kosten. en wat doet de kattenbond allemaal voor de kat. en kun je zelf ook terecht bij problemen over je zwerfkatten . alvast bedankt.

  

In onze shop
4 tabletten Mansonil All Worm Cat tabletten
Dit is een farmaceutisch product. Grondworm- en lintwormmiddel voor katten. Voor de behandeling van menginfestaties van rondwormen en lintwormen verooryaak...
EUR 13.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed