Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

de Britse korthaar


Een veredelde straatkat 
 
Aan het eind van de negentiende eeuw wordt in Alice in Wonderland van L. Carroll (1865) de Cheshire Cat met het uiterlijk van een Britse Korthaar tabby al beschreven. In diezelfde tijd startten Engelse fokkers, waaronder Harrison Weir, een fokprogramma voor de mooiste straatkatten. In 1871 werden deze voor het eerst tentoongesteld in het Crystal Palace in Londen. Ze werden Brits Korthaar genoemd om ze te onderscheiden enerzijds van de buitenlandse (foreign) en Oosterse katten, en anderzijds van de langharige katten zoals de Angora. Hij is de tegenhanger van de Europees Korthaar van het vasteland van Europa en van de American Shorthair uit de Verenigde Staten. In 1901 werd de Britisch Cat Club opgericht. De eerste Brits Korthaarkatten, die hoofdzakelijk blauwgrijs waren, leken op de Karthuizer. Door deze gelijkenis vonden zoveel kruisingen plaats tussen de beide rassen, dat de F.I.Fe besloot om ze als één ras te erkennen. Maar in 1977 scheidde de F.I.Fe de beide rassen weer en verbood verdere kruisingen. Na de Tweede Wereldoorlog ging men de Brits Korthaar kruisen met Perzische katten om de bouw van de Brits Korthaar wat zwaarder en ronder te maken en het kleurenscala van de vacht uit te breiden. Bovendien werden nieuwe variëteiten, zoals de colourpoint, erkend. In de Verenigde Staten, waar hij werd gekruist met de American Shorthair, werd de Britse Korthaar in 1980 door de C.F.A. erkend. De laatste standaard die door de T.I.C.A. is uitgegeven dateert van 1983. Deze kat is erg populair.
 
 Algemene kenmerken
 Gemiddeld tot groot. Gewicht: 4 tot 8 kg. Lichaam van het type semi-cobby tot cobby (kort en gedrongen), robuust, krachtig en goed gespierd.
 
 Land van herkomst
 Groot-Brittannië
 
 Oorspronkelijke naam
 onbekend
 
 Andere naam
 onbekend
 
 Conditie
 onbekend
 
 Opmerkingen
 Vermenging is toege-staan met de Scottish Fold en de Manx (u) of met de Manx, de Amerikaanse Wirehair (draadhaar) en de Cymric (n). Kittens uit deze combinatie mogen niet gebruikt worden voor de fok van Brits Korthaar.
 
 Fouten
 Een te fijn hoofd, kaken of schedelstructuur. Oosterse ogen. Een fijn beendergestel. Een te lange vacht of geen ondervacht. Witte borstvlek (medaillon) of witte buikvlek.
 
 Karakter/bijzonderheden
 Deze kat, die doet denken aan een teddybeer, is rustig, vrolijk, geduldig, evenwichtig en niet overgevoelig. Hij is met z'n gelijkmatige karakter gemakkelijk in de omgang. Hij past zich net zo goed aan in de stad als op het platteland, waar hij zich een matige jager toont. Tegenover andere katten en honden en is hij sociaal, en vaak levendig en speels. Hij is heel aanhankelijk, maar niet opdringerig. Hij is sterk en het duurt twee tot drie jaar voordat hij volwassen is. Zijn puberteit komt vrij laat. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende, maar tijdens de rui, waarbij hij veel haar verliest, is het beter om hem dagelijks te borstelen.

Hoofd
 Rond, breed en massief. Volle wangen. Duidelijk getekende snuit met afgeronde contouren. Korte neus, breed, recht en iets opgetrokken. Een lichte glooiing bij de basis maar geen stop. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht.
 
 Oren
 Middelgroot, breed aan de basis, afgerond aan de uiteinden. Tamelijk ver uit elkaar staand.
 
 Ogen
 Grote, ronde, ver uit elkaar staande ogen. De kleur is in harmonie met die van de vacht (koper, donkeroranje, blauw, groen, blauwgroen of verschillende van kleur (odd-eyed)).
 
 Hals
 Kort, dik en goed gespierd.
 
 Lichaam
 Gedrongen en robuust. Brede borst, schouders en heupen. Goed gespierd.
 
 Poten
 Kort en massief. Sterke beenderen en spieren. Ronde voeten.
 
 Staart
 De lengte is gelijk aan 2/3 van de lichaamslengte. Dik bij de aanzet en iets dunner uitlopend naar een ronde punt.
 
 Vacht
 Kort, dicht en iets van het lichaam afstaand. De stevige, pluizige textuur geeft de indruk van een natuurlijke beschermlaag. Dikke ondervacht. Er bestaat ook een Brits Langhaar (British Longhair), deze komt voort uit het te sterk inkruisen van de Perzische kat. In Nederland is deze kat niet erkend. Alle kleuren zijn erkend. Bij de Nederlandse onafhankelijke verenigingen wordt geen onderscheid gemaakt tussen de blauwe Brit en de Karthuizer.
 
 Kleur
 onbekend
 
Brits korthaar catteries:
Cattery Van Liesbrit
Cattery Bellezas
cattery hasina jabari
Cattery Veuger
Kattenhotel DOUBLE YY te Berkel en Rodenrijs
  Lees verder:
De Abessijn


De Britse korthaar doet denken aan een teddybeer, is rustig, vrolijk, geduldig, evenwichtig en niet overgevoelig. Hij is met z~n gelijkmatige karakter gemakkelijk in de omgang


© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed