Zwerfkattenprobleem almaar groter

Post datum: 6/19/2006    Gepost door:    2038 keer bekeken    Bron: http://www.dierenbescherming.nl/nieuws.php?gid=12&pid=11&sid=1&id=1362

Steeds meer mensen die van hun kat af willen, lijken het dier op straat te dumpen. Het zwerfkattenprobleem neemt daardoor zorgwekkende vormen aan en de dierenasiels zitten steeds sneller vol. Uit de cijfers over 2005 blijkt dat de asielen bijna 34.000 zwerfkatten opvingen. Dat zijn er 2.000 meer dan twee jaar geleden. Het aantal dieren dat netjes bij het asiel wordt afgegeven neemt tegelijkertijd af. Een kwart van de asielen ondervindt capaciteitsproblemen en sommige werken intussen met een wachtlijst voor katten. Andere overwegen dit ook te doen.

Normaal gesproken hebben de Nederlandse asielen vlak voor de zomervakantie topdrukte. Maar de capaciteitsproblemen blijken steeds vroeger te beginnen. Een kwart van de bijna 100 asielen die samenwerken met de Dierenbescherming zat in mei 2006 al praktisch vol. Enkele asielen hebben tegenwoordig zelfs het hele jaar door capaciteitsproblemen voor katten.

Opvallend is het verschil tussen het aantal honden en katten in asielen. Voor elke hond komen er twee katten in het asiel terecht. Dit komt doordat vele malen meer honden een identificatie hebben (chip of tatoeage) en geregistreerd staan bij een databank, waardoor de eigenaar makkelijk te achterhalen is. De Dierenbescherming pleit dan ook al tijden voor verplichte identificatie en registratie (I & R) van zowel honden als katten zodat de baas makkelijk te vinden is. Op deze wijze wordt het bovendien onmogelijk om een huisdier anoniem te dumpen. De overheid ziet echter, tot ergernis van de Dierenbescherming, nog steeds het nut van verplichte I & R niet in.

De Nederlandse asielen behoren tot de koplopers in de wereld als het gaat om herplaatsing van huisdieren. Voor ruim 80 procent van de katten en bijna 90 procent van de honden die niet teruggeplaatst konden worden bij de eigenaar, werd een nieuw tehuis gevonden. Dit is voor de katten 5 procent meer dan in 2004. Voor de honden 7 procent. De aantrekkende economie doet mensen blijkbaar beslissen een huisdier te nemen. Tot vreugde van de Dierenbescherming kiest men dan steeds vaker voor een asieldier.