"Vreemd genoeg zijn katten altijd de dupe"

Post datum: 3/3/2006    Gepost door: admin   3868 keer bekeken    Bron: http://www.refdag.nl/artikel/1251664/&bdquo%3BVreemd+genoeg+zijn+katten+altijd+de+dupe&rdquo%3B.html

HARFSEN - Duitsers brengen hun katten massaal naar asiels sinds ze weten dat de dieren vatbaar zijn voor het vogelgriepvirus. „Mijn eerste reactie was: O, nee. Het zullen eens geen katten zijn. Katten zijn altijd de klos”, aldus Yvette Bakker van het kattendorp in Harfsen.

Bakker vangt al sinds 1985 katten op. Rond haar boerderij in de Achterhoek wonen er zo’n 150. Het zijn de kneusjes, dieren die asiels niet meer wilden plaatsen en uiteindelijk naar het 5 hectare grote terrein in de Achterhoek zijn verhuisd. Ze kunnen kiezen of ze buiten in de ren willen lopen of in de schuur bij de kachel blijven.

In Duitsland moeten katten in een omgeving waar vogels aan het beruchte vogelgriepvirus zijn bezweken, binnenblijven. Hoe gaat dat als zo’n regel in Nederland gaat gelden? „Voor ons zal dat geen grote problemen geven”, zegt Bakker. „Er lopen er 26 altijd los, maar die hebben we zo binnen. De rest is ’s nachts al in huis. Luikje dicht en klaar. Van de 150 zullen er misschien 3 lastige jongens zijn die problemen geven. Die vliegen tegen ramen en plafond op.”

Meer zorgen maakt ze zich om de zwerfkatten rond boerderijen en campings en in steden. „Op de Veluwe lopen duizenden wilde katten. Ik ken mensen die zwerfkolonies eten geven. Die dierenliefhebbers zullen echt wakker liggen als de katten moeten worden afgeschoten.”

Niet alleen met de dieren heeft Bakker te doen, hoewel ze reëel genoeg is om als dat nodig is dieren een spuitje te laten geven. Ook voor mensen voorziet ze drama’s. „Neem een gezin dat één lief poesje heeft. Kat moet binnenblijven, iedereen doet zijn best het dier te behouden. Maar Moortje raakt uit zijn humeur, hij wil naar buiten. Plast op het dekbed en krabt aan de gordijnen. Pa zegt: Nu is het genoeg, hij brengt de kat naar het asiel. Kinderen van streek.”

Precies wat de Dierenbescherming vermoedt. Die vindt huisarrest voor katten vanwege de kleine besmettingskans „niet nodig” en weet dat opsluiting het welzijn van de dieren schaadt.

Voor mensen die hun kat niet kwijt willen, niet door een spuitje, niet via het asiel en ook niet door de vogelgriep, heeft Bakker een advies. „Bouw een rennetje. Zorg dat het dier daar via een kattenluikje kan komen. Zo kan het geen besmette vogels gaan eten. Trouwens, dit promoten wij altijd al om kattenoverlast in woonwijken aan te pakken. Katten gaan immers niet in hun eigen tuin poepen, maar mooi bij de buren.”

Vreemd genoeg zijn vaak katten de dupe, meent Yvette Bakker. „Ik weet niet waarom dat zo is.” Haar moeder, droog: „Als alle katten gevangen zijn, krijgen we dan weer een ratten- en muizenplaag?”