Mogelijk nieuw roofdier ontdekt op Borneo

Post datum: 12/7/2005    Gepost door: admin   3242 keer bekeken   

GENÈVE - Een kat-achtige vos of een vos-achtige kat? Onderzoekers van het WWF, het Wereldnatuurfonds, zijn er nog niet zeker van. Maar het roofdier met een donkerrode vacht en dikke pluimstaart, dat door verborgen camera’s in de ontoegankelijke rimboe van het Indonesische eiland Borneo is gefotografeerd, is hoogstwaarschijnlijk een diersoort, waarvan het bestaan tot dusver onbekend was.

Zoölogen van het WWF zijn er van overtuigd dat het hier om een ’mysterieus nieuw roofdier gaat en niet om een uit zijn krachten gegroeide civetkat’. Het is hoogst zeldzaam, dat in deze tijd van steeds slinkende oerbossen een nieuw soort carnivoor van dit formaat wordt ontdekt.

„Het roodharige dier is groter dan een kat, heeft kleine oortjes en sterk ontwikkelde achterpoten”, aldus Olivier Bogaert, perschef van het WWF in het Zwitserse Gland. „Onze veldwerkers hebben vallen gezet in de hoop een levend exemplaar in handen te krijgen.”

Ook voor Indonesische dierkundigen en de plaatselijke bevolking gaat het hier om een volkomen onbekend beest. „In ieder geval is dit een zeer beperkte populatie die uit alle macht moet worden ontzien”, aldus het WWF.

Het Wereldnatuurfonds maakt zich daarom ernstig zorgen over plannen van de Indonesische overheid in dit areaal van Kalimantan (Indonesisch Borneo) - half zo groot als Nederland - de grootste palmolieplantage ter wereld aan te leggen. Dat zou een doodvonnis betekenen voor deze zeldzame diersoort. „Bovendien is de grond daarvoor niet geschikt”, aldus Bogaert. „Oliepalmen gedijen slecht boven de 200 meter en dit gebied ligt op meer dan 1000 meter boven de zeespiegel.”