Goedkoopste kat eet veel buiten de deur

Post datum: 12/10/2004    Gepost door: admin   4853 keer bekeken   

NIJMEGEN - De goedkoopste huiskat is er een die veel uit eten gaat, zich aan een muizen -, mollen - en vogeldieet zet, dan wel regelmatig aanschuift aan de voerbak van een buurkat.

Dat blijkt uit suggesties van lezers om de kosten van het houden van katten te drukken. Over het algemeen adviseren veel kattenliefhebbers om vooral prijsbewust voer en kattenbakvulling in te kopen. De besparing kan dan oplopen van acht tot tien euro per maand.

"Wij hebben zelf veertien katten en twee honden, mijn vrouw werkt en zelf zit ik in de WAO. Het is allemaal best betaalbaar. Bijvoorbeeld door voeding in grote zakken te kopen. Handig en voordelig", aldus E. Peeters uit Nijmegen.

"Je kunt het zo duur maken als je wilt, maar in goedkopere producten zitten ook alle voedingsstoffen die ze nodig hebben", merkt een lezeres op.

Bovendien is de doorsnee kat geen veelvraat. Een kat mag gemiddeld zo'n 20 gram nat voer per dag en 50 gram droog voer.

M. van Rootseler, bezitter van vier katten, voelt zich ook niet verplicht om torenhoge uitgaven te doen. "Er zijn al blikjes voer voor negentien eurocent en er is ook goedkoop droogvoer te koop. Iedereen moet een stapje terugdoen, dus ook de dieren."

Te oordelen naar de reacties, wachten de fijnproevers onder katten andere tijden. Geen fijne mousse met zalm, kip, niertjes of konijn meer van Gourmet Gold, ook geen zeebanket van Sheba, maar een afgeprijsd blikje kip/konijn van prijsstunter Lucky Cat.

"Geef uw kat 's morgens brood in kleine stukjes met een beetje water erover heen (een kat hoeft geen duur en vers brood te hebben). Dus koop een goedkoop brood in de supermarkt, speciaal voor uw kat.

"Melk met cornflakes vinden de meeste katten waarschijnlijk ook wel lekker, bovendien lust een kat graag een restje van uw warme maaltijd", adviseert de familie Scheinck uit Groenlo. Een kat die ook buiten komt, kan volgens haar ook zelf eten zoeken in de natuur.

De Zeeuwse Valeska Nastaly zorgt voor drie boerderijkatten, die aan al het goede uit de natuur niets te kort komen. "Heel af en toe krijgen ze een luxe maaltijdzakje van zachte vleesbrokjes, maar dat gebeurt hooguit een keer per week, anders willen ze niets anders meer. Ze vullen zelf hun rantsoen aan met muizen, die volop rondlopen op de boerderij. Een sober menu, maar deze poezen zijn allesbehalve mager en op deze manier zeker betaalbaar", aldus Nastaly.

Voor katten zijn luxe 'toiletten' voorhanden, maar voor de minder veeleisende kat volstaat, volgens de familie Scheinck, ook een oude afwasbak of iets dergelijks. Houtkrullen en stroken krantenpapier kunnen prima dienst doen als kattenbakvulling.