Wethouder Pijl monteert kattenklimtouwen in Hoorn

Post datum: 2/8/2011    Gepost door:    2370 keer bekeken    Bron: http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3304062/nieuws/wethouder_pijl_monteert_kattenklimtouwen_in_kersenboogerd.html

HOORN - Project ’Kat uit de gracht’ is succesvol in Hoorn. Michiel Pijl monteert zaterdagochtend 15 januari 2011 de eerste meters kattenklimtouwen persoonlijk in de gracht in de kersenboogerd.

De wijk Kersenboogerd in Hoorn heeft een ringgracht rond het centrum. Deze gracht is 1600 m lang. Het is gebleken dat sinds het begin van  het bestaan van de Kersenboogerd er regelmatig katten in de gracht verdrinken.

De huisdieren hebben na een val in de gracht geen schijn van kans. Na een martelend gevecht om tegen de grachtmuur op te klimmen, gaan ze ten onder aan een verschrikkelijke verdrinkingsdood. Aan dit probleem is menig maal, door initiatief van bewoners, kleinschalig actie ondernomen. Uiteindelijk zijn deze oplossingen niet adequaat genoeg geweest om kattenverdrinking voorgoed tegen te gaan.
 
12 Katten verdronken, project Kat uit de Gracht geboren!
In oktober en november 2010 zijn er in de gracht 12 katten verdronken. Een buurtbewoonster, die haar poes verloren heeft op 1 oktober 2010, vond het na verdrinking van haar zevende kat genoeg. Vanuit haar buurtgroep de GSM-buurt (Groef, Stijl en Messing) startte ze, in samenwerking met Kat uit de Gracht Leiden en Stichting Netwerk, ”Project Kat uit de Gracht Hoorn” op.
 
Samenwerking met buurtbewoners en andere instellingen
Mede doordat het onderwerp zo enorm leeft in de wijk is er ook een enthousiaste samenwerking ontstaan met veel buurtbewoners, met Stichting Netwerk (wijkcentrum), Gemeente Hoorn en uiteraard ”Kat uit de Gracht Leiden” en diverse andere instellingen en bedrijven.
 
Kat uit de Gracht Leiden
”Kat uit de Gracht” is een initiatief van buurtbewoners uit Leiden. Zij hebben een landelijke site opgezet, waar andere steden met dit probleem zich kunnen aansluiten en een eigen pagina hebben, waar buurtbewoners zich kunnen informeren over hun eigen stad.