Tentoonstelling over Egyptische dierenmummies

Post datum: 4/28/2008    Gepost door:    2654 keer bekeken    Bron: http://www.evenementnieuws.nl/nieuws/5052/Nieuwe+familietentoonstelling+over+Egyptische+dierenmummies+in+Rijksmuseum+van+Oudheden.html

Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert vanaf deze week de nieuwe familietentoonstelling 'Dierenmummies'. In een spannend decor maakt jong en oud spelenderwijs kennis met de oude Egyptenaren en hun dieren.

Tweeduizend jaar oude mummies van katten, slangen en krokodillen staan samen met rntgenbeelden, CT-scans, spellen en films garant voor een avontuurlijk en leerzaam dagje uit. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 maart 2009.

'Dierenmummies' is een tentoonstelling waar kinderen, ouders, opa's en oma's veel over de Egyptische dierenwereld en de rol van dieren in religie en rituelen kan ontdekken. Bezoekers kunnen raden welke dieren de Egyptenaren zoal kenden door dierenhuiden te voelen en met een scanspel onderzoeken wat er in de mummies zit. Egyptische dierenbeeldjes, afbeeldingen op relifs en papyri, opgezette dieren en skeletten geven een beeld van hoe de dieren er in de tijd van de farao's uit zagen. Te zien zijn onder andere mummies van een baviaan, katten, slangen, vissen en krokodillen. Ook is er een kijkje in een gereconstrueerd massagraf van katten- en ibismummies en kan met een computerspel virtueel een kat gemummificeerd worden. In een 'mummificatietent' wordt uitgelegd waarom welke diersoorten in het oude Egypte gemummificeerd werden en hoe. De wijze van mummificeren verschilde per dier. Een stier werd vaak uitgebreid gebalsemd en ontdaan van organen. Vogels werden daarentegen gewoon in een vat met hars of pek gedoopt. Enkele van de gemummificeerde dieren waren heilige dieren of huisdieren die voor de eeuwigheid bewaard moesten blijven, maar in de meeste gevallen waren de mummies een offer aan de goden.

In 1999-2003 zijn van alle 73 dierenmummies van het museum in het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam) rntgenopnamen gemaakt. Speciaal voor de tentoonstelling zijn onlangs zeven mummies ook met een CT-scanner onderzocht. Een kijkje in de binnenkant van de mummies levert vaak leuke en wonderlijke verrassingen op. Zo blijken sommige mummies enkele botjes of slechts zand te bevatten, en andere juist meerdere dieren. In de tentoonstelling kan de bezoeker met een druk op de knop overschakelen van de mummie naar het bijhorende scanbeeld of skelet.

Ook zijn er speciale familierondleidingen op zondagmiddag, een spel op http://www.dierenmummies.nl/, een dierenroute over afdeling 'Egyptenaren' en activiteiten tijdens de schoolvakanties.