Gastgezin voor katten zonder huis

Post datum: 3/8/2005    Gepost door: admin   3253 keer bekeken   

LELYSTAD - Het aantal zwerfkatten in Lelystad is al jaren een probleem. Op dit moment dwalen er zo’n duizend thuisloze katten door Lelystad. Binnen vier jaar moet dat aantal terug naar 150, zo vindt de Dierenbescherming Flevoland. Maar dan wel op natuurlijke wijze, dus zonder ze te laten inslapen. De wapens: castratie en gastgezinnen voor kittens.

Nu het voorjaar wordt, zal het met de overlast van de zwerfkatten in Lelystad alleen maar toenemen, zo is de verwachting. De zwervende krolse katers zoeken alweer hun vrouwelijke soortgenoten op, met alle gevolgen van dien.
‘Vorig jaar werden we geconfronteerd met driehonderd kittens. Nestjes van zwerfkatten, maar ook nestjes die door mensen gewoon gedumpt zijn op straat. Al die kittens konden we vanwege kattenziektes niet kwijt bij het Dierenhotel van Martin Gaus. Een flink aantal hebben we toen ondergebracht bij onze leden’, zegt woordvoerder Wil Le Griep.

Bruikleen

Dit jaar wil de Dierenbescherming het anders gaan doen. ‘Om deze katjes op te vangen en ze een betere toekomst te bieden zijn we op zoek naar gastgezinnen die tijdelijke verzorging van één of meer kittens op zich nemen.’ Het gaat om periodes van zeven weken. Kittens kunnen pas geënt worden tegen ziektes na die periode. De gastgezinnen moeten wonen in de gemeenten Lelystad en Dronten. Ze krijgen de kittens, met of zonder moederpoes, in ‘bruikleen’. De poezen blijven eigendom van het Dierenhotel.

‘We gaan de gastgezinnen zorgvuldig screenen op diervriendelijkheid, netheid en op het feit dat de overige huisdieren ingeënt zijn.’

Uiteindelijk is het de bedoeling dat al deze katjes een nieuw thuis krijgen. Om de aanwas van kittens te beperken, zet de Dierenbescherming ook dit jaar zwaar in op castratie en sterilisatie. De organisatie plukt de katten van de straat en zoekt uit of ze bij mensen kunnen wonen. Wilde, niet socialiseerbare katten worden dan omgetoverd tot je-weet-wel-poezen en na overleg met bewoners teruggezet. ‘Op die manier moet langzaam maar zeker het aantal katten afnemen’, aldus Le Griep.