Grote katten ook in Nederland te krijgen

Post datum: 1/29/2008    Gepost door:    5514 keer bekeken    Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/3093366/_Grote_kat_ook_in_Nederland_te_koop__.html?p=19,1

HAARLEM -  Wie graag een grote kat als huisdier wil, hoeft niet per se naar de andere kant van de wereld te reizen om er eentje aan te schaffen. De maine coon is de grootste kattensoort die in Nederland te krijgen is. Een volwassen mannetje kan een gewicht bereiken van elf kilo.
 
De asherakat, die de douane vorige week op Schiphol in beslag nam, is zelfs vergeleken met grote Nederlandse katten een enorm gevaarte. Het in de Verenigde Staten gefokte exemplaar, dat nu door de Algemene Inspectie Dienst wordt onderzocht, kan ongeveer 15 kilo wegen en heeft het formaat van een forse hond.

Op de Nederlandse kattenmarkt wordt de maine coon wat betreft zwaarte op de voet gevolgd door de Noorse boskat en de ragdoll. Grote exemplaren van deze laatste soorten kunnen zo'n acht kilo wegen. Wat is er zo leuk aan grote katten?

„Ik denk dat mensen graag willen pronken met grote katten”, zegt Lia van Reenen, de voorzitster van de maine coon-club in Haarlem. „De main coon heeft weliswaar een woeste look, maar het is een lief beest, dat graag het gezelschap van mensen opzoekt. Bijna als een schoothondje. Dat maakt hem zo leuk.”

Bovengenoemde Nederlandse kattensoorten zijn alle gedomesticeerd. De asherakat is een kruising tussen een Afrikaanse serval en een Aziatische luipaardkat. De inspectiedienst onderzoekt of deze gefokte asherakat kenmerken van een wild dier vertoont.