Onze poes Melody is gecastreerd

Post datum: 10/9/2007    Gepost door:    4221 keer bekeken   

Gisteren hebben we onze Main coon Melody laten castreren (ook wel neutralisatie genoemd). Ondanks dat Melody een prachtige Main coon poes is, hebben we besloten om toch maar niet met haar te gaan fokken. Er zijn al zoveel goede Main coon fokkers in Nederland, en er worden zoveel mooie Main coon kittens aangeboden, dat wij ons maar gewoon op onze Ragdoll poezen richten. En omdat een poes die regelmatig krols kan worden bepaalde risico's met zich meebrengt (bijvoorbeeld een grotere kans op baarmoederonsteking) en we haar ook niet haar hele leven lang op de kattenpil wilden zetten, wat ook erg risicovol is (baarmoederontsteking, suikerziekte en borsttumoren), moest ze dus onder het mes.

We hebben haar 's ochtends vroeg nuchter bij de dierenarts afgegeven, die er gelijk mee aan de slag is gegaan. Tegen het middaguur konden we haar weer ophalen, en bij thuiskomst vloog ze gelijk op de kattenbrokjes af, zo'n honger had ze. Inmiddels loopt ze hier weer vrolijk door het huis rond, alsof er niets gebeurd is.

Nou kan je je afvragen, een castratie bij een poes, klopt dat wel? Moet dat niet 'sterilisatie' zijn?

In Nederland wordt zelden tot nooit gesteriliseerd, maar eigenlijk altijd gecastreerd, zowel bij katers als bij poezen.
Bij sterilisatie haal je niets uit het lichaam weg maar je zorgt er voor dat het niet meer werkt. Bij castratie ga je over tot het definitief weghalen van het geslachtapparaat. Zo haal je bij een castratie van een kater de testikels (de ballen) weg, en bij poezen verwijder je de eierstokken (soms ook in combinatie met de baarmoeder). Veel mensen hebben het nog steeds over castratie bij katers, en sterilisatie bij poezen, maar technisch gesproken klopt dit dus niet.

De castratie van een poes is een veel voorkomende operatie. Vroeger werd bij poezen zowel de baarmoeder als de eierstokken weggenomen. Tegenwoordig worden meestal alleen de eierstokken verwijderd, en laten we de baarmoeder zitten (mits deze niet is ontstoken).

Nu onze Melody is gecasteerd, zullen we goed op haar gewicht moeten letten. Veel dieren hebben na een castratie de neiging om wat in gewicht toe te nemen. Bij poezen wordt overtollig vet opgeslagen onder de huid, van hun navel tot hun knieŽn. We willen haar dus geen leuk heen en weer wiegende kwab onder de buik laten krijgen...