Vagabond-Pets wil Pools asiel helpen

Post datum: 8/27/2007    Gepost door: Bart Marinussen   2691 keer bekeken    Bron: http://www.culemborgsecourant.nl/index.php/page/1046?&mod%5B3822%5D%5Bdetail_id%5D=142951

CULEMBORG - Ze passen in elk straatbeeld: honden en katten. Zolang ze maar bij een baasje horen. In Oost-Europa is dit vaak niet het geval en het probleem van de zwerfdieren levert daar een vooroorlogse situatie op. Drie Nederlandse vrouwen trekken zich het lot van de Poolse zwervertjes aan en zijn Stichting Vagabond-Pets i.o. gestart met als doel een asiel te helpen het probleem te bestrijden.

De advertentie die Ellen den Hartog op Marktplaats plaatste, was helder: ,,Wie heeft er honden- en kattenspullen over?" De Culemborgse Bianca van der Linden las de oproep en hoorde het verhaal achter het verzoek. Het materiaal was nodig om zwerfhonden en -katten te gaan helpen in Oost-Europa en ze was meteen verkocht. ,,We hadden een leuke klik en toen ik foto's zag van de situatie in Polen, dacht ik: Ja, dit ga ik doen."

Uiteindelijk sloot ook Joyce Kleijkers zich aan en zo kwam eind juni Vagabond-Pets tot stand. Het doel? Het probleem van de zwerfdieren bij de bron aanpakken. Waar de pijlen eerst nog gericht werden op Hongarije, bleek dat te ver weg om met enige regelmaat op en neer te reizen. En dus gaan de drie op 30 augustus naar Polen om een geschikt asiel te bezoeken dat hun hulp goed kan gebruiken. ,,We hoorden van Stichting Wereldasielen dat er in Polen nog helemaal niets voor de honden en katten wordt gedaan. Dat is het, dachten we, en zo zijn we op zoek gegaan naar adressen."

Het verschil tussen Nederland en Polen is groot op het gebied van asieldieren. Van der Linden: ,,Dieren hebben daar totaal geen rechten. Hier worden ze ingeŽnt, gecastreerd of gesteriliseerd. Daar leven ze aan kettingen of zwerven ze door de stad. Asielen krijgen geen financiŽle steun. Het zijn particuliere instellingen."

Het blijft niet alleen bij kijken als Vagabond-Pets straks in Polen is. ,,We nemen meteen spullen mee en gaan op zoek naar een arts om ter plaatse wat te kunnen doen voor de dieren. De meeste Polen spreken Duits, dus daar hopen we het mee te redden. Toch hadden we graag nog iemand mee gehad die Pools spreekt", vertelt Van der Linden, die zelf nog niet op financiŽle steun in Nederland uit is. ,,We hebben vooral spullen nodig, zoals dekens, voer(bakken), middelen tegen vlooien, manden en medicijnen. En natuurlijk is alle hulp van vrijwilligers welkom."