Verwilderde katten niet voor één gat te vangen

Post datum: 5/2/2007    Gepost door:    2661 keer bekeken    Bron: http://www.pzc.nl/zeeland/bevelandentholen/article1370847.ece

HANSWEERT - Het lijkt wel of ze het roken, de verwilderde katten die in de Hansweertse Oude Polderstraat en omgeving voor overlast zorgen. Gisteren is in de buurt een kattenvangactie begonnen, maar de dieren waren in geen velden of wegen te bekennen.

Bij de vangactie werkt de gemeente Reimerswaal samen met de Dierenbescherming afdeling Noord- en Midden-Zeeland. Medewerkers van de dierenambulance hebben gisteren twee kooien neergezet in de buurt. In die kooien staat eten en zodra een kat binnenstapt, valt het deurtje achter hem dicht. Vervolgens wordt het diertje meegenomen, gesteriliseerd, nagekeken door een dierenarts en naar het asiel gebracht om daar bij te komen van de operatie, legt Inge Zweedijk van de dierenbescherming uit. "Sociale katten worden via het asiel herplaatst, onhandelbare dieren worden weer teruggezet op de vanglocatie."

Dat is een stuk diervriendelijker dan de manier waarop de gemeente het 'probleem' aanvankelijk wilde oplossen: vangen en laten inslapen. Na een boos telefoontje van de dierenbescherming werd daar vanaf gezien en is besloten de zogeheten tnr-methode toe te passen: trap (vangen) nuter (steriliseren) return (terugzetten).

In totaal zouden zich volgens de gemeente zo'n tien zwerfkatten ophouden in de buurt, maar een bewoner van de Oude Polderstraat denkt dat het er minstens vijftien zijn. Hij is blij dat er wat aan de overlast wordt gedaan. "Die beesten kweken lekker door, in het najaar krioelt het hier van de jonge katjes", zegt hij, terwijl hij zijn verfkwast langs de dakgoot haalt. Het poepen in tuinen is volgens hem het grootste probleem. "Ze halen alles overhoop. Je kunt ze ook niet pakken, want ze zijn zo schuw als wat."

Dat het poepprobleem in geval van terugplaatsing op de vanglocatie blijft bestaan, wordt door Zweedijk erkend. "Er zijn een paar mensen in de buurt die de katten eten geven. Dat kun je ook niet voorkomen. Wel proberen we altijd te regelen dat niet te veel verschillende mensen ze voeren, maar bijvoorbeeld een of twee."

Frans van Campen van nummer 7b schotelt de katten regelmatig een versnapering voor. Bij hem in de tuin zijn de twee kooien neergezet. Als er een kat in zit, belt hij de dierenbescherming en wordt het beestje opgehaald. Krijgt Van Campen normaliter twee keer per dag 'bezoek', gisteren lieten de dieren zich niet zien. Hij is in elk geval blij dat 'zijn' katten niet worden afgemaakt. "Ik hou van die beestjes, punt. Ze mogen wat mij betreft ook gewoon terugkomen." Van Campen zegt dat het om zeven katten gaat, althans, zoveel komen er bij hem. "Het begon er ooit met twee."

Hoewel de dieren dus regelmatig rond Van Campens huis te vinden zijn, zegt zijn buurvrouw er nooit last van te hebben. Ze heeft zelf drie katten, dus ze kan met recht een liefhebster worden genoemd. Dat er tien tot vijftien 'asociale' katten zouden rondlopen lijkt haar sterk. "Volgens mij valt het wel mee."

De kattenvangactie duurt nog tot en met 15 mei. Het is maar de vraag of dan alle verwilderde exemplaren zijn gevangen, zegt ook Inge Zweedijk. "Dat is moeilijk te bepalen, omdat we niet precies weten hoeveel het er zijn."