Vrouw redt kat, maar vergeet kinderen

Post datum: 4/20/2007    Gepost door:    2186 keer bekeken    Bron: http://www.ad.nl/rotterdam/voorneputten/article1288788.ece

SPIJKENISSE - Een verwarde vrouw uit Spijkenisse heeft, nadat ze haar huis in brand had gestoken, eerst de kat in veiligheid gebracht, maar haar kinderen laten slapen.

De vrouw (49) vertelde op een rechtszaak zich niets meer van de gebeurtenis te kunnen herinneren. Wel weet ze zeker dat ze haar kinderen heeft gewekt. Maar die verklaarden iets totaal anders bij de politie.

Op 12 oktober was de vrouw wezen stappen en had flink gedronken. Ze stak in verdwaasde toestand in de woning aan het Scherpgras de gordijnen in brand. Daarna zou ze nog hebben geprobeerd het vuur te blussen, maar dat greep te snel om zich heen. Haar echtgenoot was niet thuis. Doordat haar 13-jarige dochter wakker werd, kon die haar broers van 27 en 12 jaar uit bed halen. Via het slaapkamerraam klommen zij op de schuur en kwamen in veiligheid. De oudste zoon trapte het glas uit de voordeur en haalde zijn moeder uit het brandende huis. Volgens omstanders riep zij: ,,Ik wil dood. Laat mij maar in de woning.’’

Buren hadden de brandweer gebeld, die niet kon voorkomen dat het rijtjeshuis grote brandschade opliep. De vrouw kampt al geruime tijd met relatieproblemen, verwerking van het overlijden van een naast familielid en het drugsgebruik van haar oudste zoon. De moeder is eerder tot een voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor het mishandelen van haar echtgenoot en werd begeleid door de reclassering. Daar werden haar drankverslaving en depressiviteit niet opgemerkt. Gedragsdeskundigen stellen nu dat de vrouw door ’een complexe persoonlijkheidsstoornis’ enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze zou in een kliniek moet ontwennen.

Volgens de aanklager had zij wellicht niet de bedoeling haar kinderen om te brengen, maar nam ze met de brandstichting wel degelijk het risico van dodelijke slachtoffers. Tegen de moeder zijn een celstraf van achttien maanden (waarvan negen voorwaardelijk) en opname in een ontwenningskliniek geëist.

Uitspraak op 27 april.