Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Waarom katten van kattenkruid houden


De kat staat bekend om zijn goede neus. Dat zintuig is gevoelig voor een plant die men "kattenkruid" heeft genoemd. Verwar kattenkruid niet met bepaalde planten die in dierenwinkels worden verkocht onder de naam "kattengras". In werkelijkheid zijn dat gerst, haver of tarwekiemen. Katten kauwen daar graag op, net zoals op het gras uit de tuin of bepaalde planten in huis.

Kattenkruid (of catnip zoals het ook wel genoemd wordt) word al sinds de 15e eeuw vaak gebruikt in homeopatische middelen voor mensen. Thee gemaakt van kattenkruid is zelfs de meest gedronken thee geweest in Europa voordat thee geimporteerd werd uit het oosten!
 
Kattenkruid (latijnse naam Nepeta cataria) groeit van nature in Europa, AziŽ, en Afrika. Het word van oudsher gebruikt in kruidentuinen, meestal als randbeplanting. Kattenkruid is een gemakkelijk te houden plant, vooral op plaatsen waar de zon regelmatig schijnt. De plant dankt haar naam aan haar aantrekkingskracht en stimulerende werking op onze huiskatten, maar ook op zijn wilde neefjes, zoals leeuwen, lynxen, poema's en tijgers.

Het kattenkruid behoort tot de lipbloemigen, waar ook de beroemde munt (mint familie Labiatae) deel van uitmaakt. Zijn wortels en driehoekige, getande blaadjes scheiden een mentholgeur af. In de zomer tooit het zich met kleine, lavendelblauwe bloemen.Kattenkruid (Nepeta Cataria) in het veld

Elke kat reageert op zijn eigen manier op kattenkruid. Nadat ze de geur ervan hebben opgesnoven, rollen sommige katachtigen zich dramatisch miauwend of jankend over de grond, schurken ze tegen de plant aan of blijven ze onbeweeglijk staan met een doffe blik in de ogen. Na tien ŗ vijftien minuten is de "betovering" verbroken.

Katten hebben een bijzondere belangstelling voor planten. Sommige zijn weliswaar giftig, maar de kat herkent over het algemeen welke planten goed zijn voor zijn spijsvertering. Dankzij hun hoge vezelgehalte, zorgen de opgegeten planten immers voor een goede darmdoorvoer bij de kat. Bovendien hebben heel wat planten een braakwekkend effect, waardoor ze de haarballen, die tijdens het wassen in de maag zijn terechtgekomen, kan uitbraken. Voor katten die in een appartement wonen en daardoor geen planten binnen hun bereik hebben, is het belangrijk dat die hen worden gegeven.

Sommige planten, waaronder het kattenkruid, oefenen een aantrekkingskracht en stimulerend effect uit op katachtigen die het parfum ervan inademen. Kattenkruid bevat nepetalactone, een substantie die de plant produceert tegen insecten. Niet alle katten zijn er gevoelig voor en het lijkt erop dat het effect bij de dieren die er wel gevoelig voor zijn, toeneemt naar mate de kat ouder wordt. Jonge katjes zijn er bijna nooit gevoelig voor. Kattenkruid heeft geen effect bij ongeveer 20% van de katten populatie. De gevoeligheid voor kattenkruid is erfelijk.

Tot dusver kon er geen enkele verslaving of toxiciteit worden vastgesteld, kattenkruid is niet giftig voor een kat.

De oorzaak van het stimulerende effect van kattenkruid is niet geheel duidelijk, wellicht heeft nepetalactone een werking die in de buurt komt van de feromonen van katachtigen, kalmerende stoffen die katten gebruiken als communicatie- en afbakeningsmiddel.

Nepetalactone heeft bewezen goed te werken tegen kakkerlakken. Recente tests met muskieten die gele koorts veroorzaken, hebben aangetoond dat het een beter bestrijdingsmiddel is dan DEET tot nu toe het meest gebruikte insectenbestrijdingsmiddel.

Kattenkruid wordt voornamelijk verkocht in gedroogde vorm: zo wordt het met name ook verwerkt in kattenspeeltjes. Vers kattenkruid, uit de tuin of als kamerplant is wellicht ook een optie. De plant groeit gemakkelijk en kan makkelijk je hele tuin overnemen als je niet oppast.

Aangezien alle kruiden die olieŽn bevatten hun kracht na verloop van tijd verliezen, kan je kattenkruid (in gedroogde vorm) het beste in de diepvriezer bewaren. De kracht verdwijnt voornamelijk door UV-straling.

Vloeibare kattenkruid olie bevat naast nepetalactone (40%) ook oliŽn van gewone planten zoals citral, gerianol, citronellol, nerol en limoen.

De correcte schrijfwijze is tegenwoordig trouwens kattenkruid, niet kattekruid! Vroeger waren woorden waarvan het eerste deel naar een dier verwijst, het tweede deel een plantkundige aanduiding is, en het geheel ook een plantennaam aangeeft, een uitzondering op de regel. Deze uitzonderingsregel is in 2005 met het verschijnen van de nieuwe woordenlijst geschrapt.


    Lees verder:
Katten spreken een eigen taal
De zwarte kat, de kwaad van het bijgeloof
Waarom katten spinnen
Spreekwoorden en gezegdes over katten
Een kat zoekt zijn eigen baas uit
Honden en katten, twee soorten jagers
Een kieskeurige kat?
Een zesde zintuig, of scherpere zintuigen?
Honden
De vacht van een kat

Ook interessant:
De geschiedenis van de Ragdoll
De leukste poezen en katten boeken


Gun uw kat eens een bloemetje! Of geef je kat eens drugs. Kattenwiet! Ongeveer 80% van de kattenpopulatie zal na het opsnuiven van de geur van Nepeta Cataria voor een aantal minuten sterk onder invloed raken!


© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed