Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Waarom katten spinnen

 
Post datum: 12/25/2005    Door: admin    49186 keer bekeken    
 
Hoe katten spinnen is nog steeds een raadsel, maar waarom ze het doen menen we wel te weten. Omdat ze tevreden zijn. Maar katten spinnen ook als ze bang zijn, pijn lijden, baren of ernstig gekwetst werden. Volgens Amerikaanse wetenschappers is er dan ook meer aan de hand: katten spinnen omdat het hen geneest.

De vraag ‘Waarom spinnen poezen’ is al drieduizend jaar oud, maar heeft nog steeds geen bevredigend antwoord gevonden. Net als de vraag hoe katten spinnen, al is de keuze daar beperkt tot twee mogelijkheden. Sommigen denken dat het karakteristieke geluid afkomstig is van twee membraanplooien achter het strottenhoofd, de valse stembanden. Anderen opperen dat het geproduceerd wordt door bloed in een grote ader, waarvan de vibratie door de luchtpijp wordt versterkt.

Wat er ook van zij, medewerkers van het Fauna Communications Research Institute (FCRI) denken nu de belangrijkste functie van het spinnen te hebben ontdekt, ook al haasten zij zich om er op te wijzen dat katten wel degelijk spinnen als ze tevreden zijn. Dus de volgende keer dat uw feliene huisgenoot zich luid brommend tegen uw aaiende hand schurkt, mag u zich nog steeds gecomplimenteerd voelen met uw streeltechniek.

Maar er is dus meer aan de hand en dat heeft alles te maken met de ‘negen levens’ waarover een kat lijkt te beschikken. Dat katten soms onwaarschijnlijke ongelukken overleven is immers geen fabeltje, maar sinds het onderzoek van een aantal vorsers in 1976 de wetenschappelijke realiteit. Zij onderzochten 132 gedocumenteerde gevallen van katten die een val van enkele verdiepen hadden gemaakt. De gemiddelde hoogte was 5 verdiepingen en half, maar er is een geval bekend van een kat die 45 verdiepen naar beneden tuimelde en het overleefde. 90% van de vallende poezen overleefden hun val, al raakten sommigen zwaar gewond.

De resultaten sluiten aan bij de volkswijsheid dat katten snel genezen en bij de veterinaire ervaring dat gebroken kattenbotten veel makkelijker te zetten zijn dan gebroken hondenbeenderen. Hoe dit komt blijkt verbazend genoeg nauwelijks onderzocht te zijn, maar volgens medewerkers van het FCRI genezen katten zo snel dankzij hun spinnen. Deze hypothese onstond toen zij twee puzzelstukjes bij elkaar legden, en deze wonderwel in elkaar leken te passen. De laatste jaren is onderzoek onder de aandacht gekomen dat erop lijkt te wijzen dat menselijke botten steviger worden als ze worden blootgesteld aan trillingen met een frequentie van 20-50 Hz. Momenteel wordt onderzocht hoe dit gegeven in de praktijk kan worden gebruikt, bv. in verband met het nadelige effect dat het gebrek aan zwaartekracht op het beendergestel van ruimtevaarders heeft. Daarnaast gaat men ook na of zo de stilgevallen beendergroei bij postmenopauzale vrouwen weer op gang getrokken kan worden. Blootstelling aan laag-frequente trillingen zou dan weer pijnverlichting en andere helende voordelen brengen, iets wat bij acute en chronische pijnlijders werd vastgesteld.

Met dit in het achterhoofd, besloten medewerkers van het FCRI de opnames van katten en andere katachtigen die in het kader van het onderzoek naar dierlijke communicatiesystemen werden verzameld, opnieuw te onderzoeken. Zij beschikken niet alleen over talloze opnames van het gespin van huiskatten, maar hebben ook het wellustige brommen van poema’s, jacht- en andere luipaarden, leeuwen en ocelots in hun archief zitten. (Van de grote katachtigen, spint alleen de tijger niet.)

Daaruit bleek dat het gespin van de huiskat grotendeels bestaat uit trillingen van 23-30 Hz. Bij de grotere katten valt het gespin binnen de reeks van 20-50Hz, en worden soms uitschieters gemeten tot 140 Hz. Precies wat volgens de medische proeven een genezende werking zou hebben.

Hoewel er geen gemakkelijke manier is om deze hypothese aan verdere toetsing te onderwerpen - een kat die niet kan spinnen is niet makkelijk te vinden en om de methodologie te respecteren mogen proefkatten ook geen pijn lijden, zodat het geen zin heeft operatief één en ander te verwijderen zodat de poes niet meer spint - hebben de onderzoekers toch nog een verhaal gevonden dat hun ideeën steunt. In 1973 al vertelde een zekere dr. Cook hoe een stervende poes die niet meer kon ademen, plots weer naar adem hapt nadat ze begon te spinnen. Dit Lazarus-verhaal en de hoopgevende resultaten van onderzoek naar de helende effecten van laagfrequente trillingen lijken er in elk geval op te wijzen dat het idee dat katten over een zelf-helend mechanisme beschikken, nog zo gek niet is. En dat het zich in zulk een gezellige vorm manifesteert, is leuk meegenomen.
 
  Megakattenbak Dordt verdwijnt
  Cd voor dier met vuurwerkangst
  Ouderen proefkonijn voor robot kat


 Reakties op dit artikel: (1 reakties totaal)
Post datum: 10/23/2011 3:50:55 PM   Gepost door: anouk
dit wist ik niet,heel interessant.Ik hoop dat jullie zulk nieuws blijven publiseren na onderzoek.Mijn kat spint bijna altijd bij aandacht, maar ook soms zomaar en ik dacht dat ik gewoon een erg tevreden kat heb.Hij is alles wat ik heb dus zal ik tegenwoordig extra oplette

  

In onze shop
10 kg Hill??s Feline + Dreamies met kaas 60 g gratis!
Hill~s Science Plan Feline is een uitgebalanceerde, hoogwaardige voeding voor katten. Hill??s Premium kattenvoer bevat uitsluitend ingrediënten van de bes...
EUR 49.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed