Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Ragdoll mythes


Er is waarschijnlijk nog nooit een kat zo controversieel geweest als de Ragdoll. Het ras, dat gecreeerd werd door Ann Baker, is omgeven met rare geruchten en claims, waarvan een groot deel door Ann zelf gestart zijn. Helaas verschijnen er zelfs tegenwoordig nog artikelen en boeken die deze claims als waarheid verkondigen. Ragdolls zijn uitgebreid getest in een universiteit om te kunnen bewijzen dat Ragdolls ook maar gewoon normale katten zijn. We zetten hier enkele van deze claims op een rijtje:


Ragdolls hebben een hoge weerstand tegen pijn.

Ragdolls voelen net zoveel pijn als andere katten. Iedereen die wel eens per ongeluk op een Ragdoll gestaan heeft kan je dat vertellen!


Ragdolls hebben geen vrees.

Ragdolls zijn erg vertrouwensvolle rustige katten, die niet zo snel van streek raken en ergens van schrikken. Maar Ragdolls zijn niet dom!


Ragdolls hebben niet hetzelfde jacht instinct als normale katten.

Ragdolls hebben hetzelfde instinct als andere katten, maar soms kunnen ze een beetje onhandig zijn, en goede muizenjagers zijn ze ook niet.


Ragdolls hebben misvormde botten of spieren.

Dat Ragdolls zich heerlijk kunnen ontspannen als je ze optilt heeft mensen doen denken dat er iets fysieks mis is. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit niet het geval is!


Ragdolls kunnen zich niet verdedigen.

Ragdolls hebben klauwen en nagels net zoals andere katten, maar hoeveel ze die gebruiken is persoonlijk. In het algemeen kunnen Ragdolls zich prima verdedigen, maar doen dit alleen als dat echt nodig is.


Ragdolls zijn zo meegaand omdat ze niet erg slim zijn.

Ragdolls staan bekend als snelle leerling en kunnen goed worden getraint. Dus dit is niet waar.


Ragdolls zijn zo meegaand en rustig dat ze dus niets doen de hele dag.

Dit is natuurlijk helemaal individueel. Sommige Ragdolls zijn erg stil, sommige erg speels. In het algemeen staan Ragdolls om hun speelsheid bekend. Ze zijn nieuwsgierig en willen graag aan alle activiteiten in het huis deelnemen!


Ragdolls zijn erg geschikt voor mensen die een allergie voor katten hebben.

Omdat Ragdolls geen ondervacht hebben en weinig verharen wordt wel eens gezegd dat ze geen allergische reactie kunnen veroorzaken. Het is normaal gesproken echter niet de vacht maar de huidstof dat een allergische reaktie veroorzaakt. Daarom kunnen Ragdolls net zo erg een reactie veroorzaken als elk ander kattenras.


Ragdolls zijn genetisch veranderd.

Deze claim is als eerste door Ann Baker gemaakt. Er is echter geen enkel bewijs dat dit onderstreept, en dergelijke technologie bestond nog niet in de 60'er jaren toen het Ragdoll ras begon.


Ragdolls zijn gemaakt door een witte Pers/Angora met een Heilige Birmaan te kruisen.

Ragdolls zijn gefokt door middel van straat katten, en raskatten zijn vrijwel niet gebruikt. De witte Pers/Angora was Josephine, een normale langhaar straatkat van onbekende afkomst. Het is best mogelijk dat Ann Baker, die een Perzen fokker was, uiteindelijk ook Perzen heeft gebruikt in haar Ragdoll fok programma. De Birmaan was Buckwheat, een kitten van Josephine dat sprekend leek op een Birmaan maar die waarschijnlijk geen enkel Birmaans bloed in zich had. Ook Daddy Warbucks, een ander kitten van Josephine (met onbekende vader) leek erg op een Birmaan. Maar er is genetisch bewijs dat uitsluit dat Birmaanse katten zijn gebruikt zijn om Ragdolls te fokken; De genen verantwoordelijk voor het mitted patroon bij Ragdolls zijn niet hetzelfde als die verantwoordelijk voor het patroon bij Birmanen. Het colourpoint gene kwam waarschijnlijk van een Siamees of een colourpoint Pers die destijds buiten mocht komen in de straten in het gebied waar ook Josephine leefde. De lange vacht en witte sokjes, niet erg uitzonderlijk bij straat katten, kwam ergens anders vandaan.


    Lees verder:
De geschiedenis van de Ragdoll
Hoe herken je een Ragdoll
Het karakter van de Ragdoll
Het uiterlijk van een Ragdoll
De verzorging van een Ragdoll
Is een Ragdoll iets voor mij
De Dutch Royal Ragdoll Club
De leukste video filmpjes van Ragdoll katten
De Ragdoll kat in boeken

Ook interessant:
Katten spreken een eigen taal
Onze Ragdolls
Van muis tot Ragdoll
De HCM en PKD test dag
De Ragdoll, een unieke raskat


Door de tijd heen was het Ragdoll ras omhult met mythes en vreemde claims. Ann Baker, de stichtster van het Ragdoll ras heeft de meeste van deze claims zelf de wereld in geholpen...
 

© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed