Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Het uiterlijk van een Ragdoll


HMarsMellow, de bekende bicolour Ragdoll van Cattery van de Binnendijket eerste wat je opvalt als je een Ragdoll ziet is zijn postuur. Poezen wegen meestal tussen de 4 en 6 kilo, en katten tussen de 7 en 10 kilo. Dit maakt ze drie keer groter dan 'normale' katten! De Ragdoll is het grootste gefokte kattenras in de wereld en worden zelfs genoemd in het Book of World Records. Ragdolls groeien langzaam en het duurt ongeveer 3 tot 4 jaar tot ze volwassen zijn.

Ragdolls zijn groot gespierd en grof gebouwd, met een krachtige borst en grote schouders. De ogen zijn groot, ovaal en altijd blauw. Een donkere kleur blauw heeft de voorkeur. De oren zijn groot en rond en wijzen lichtjes naar voren. De hoek waarin de oren zich bevinden ziet eruit als een ski schans. De staart is lang en vol.

Ragdolls hebben een hele zachte, halflange vacht. Ze hebben meestal langer haar rondom de nek en op de schouders.

Alle Ragdolls zijn "gepointe" katten, waarmee bedoeld wordt dat hun gezicht, oren, poten en staart donkerder zijn dan de rest van hun lichaam. De kittens worden wit geboren, en na 10 dagen wordt langzaam de kleur en het patroon zichtbaar. Ragdolls worden donkerder met de jaren, en jonge katten hebben meestal het grootste contrast tussen de points en hun lichaamskleur. Er zijn 3 standaard patronen en vier basis kleuren die je onderaan deze pagina kunt vinden. Er zijn ook nieuwe, niet-traditionele kleuren en patronen en meer die nog ontwikkeld worden. Dit gebeurd door het fokken met andere rassen en oude originele Ragdoll lijnen. Dit zijn onder andere tortie points, lynx points, zilver & crème points, rood(red)/flame points, vaste kleuren (geen points) en andere oog kleuren. Dit is echter nog erg uitzonderlijk en experimenteel, en lynx point, red point and tortie point komen van deze kleuren het meeste voor. Er zijn op dit moment nog maar een paar katten verenigingen die deze variaties accepteren, maar uiteindelijk zullen ze meer gemeengoed worden.

Met de kleurentabel kan de vererving van de verschillende kleuren en aftekeningen berekend worden.

Standaard kleuren

Seal

Seal

Points zijn donker bruin. De lichaamskleur kan variëren van crème tot warm bruin.

Chocolate

Chocolate

Points zijn licht melk chocolade van kleur. De lichaamskleur kan variëren van ivoor tot crème.

.

Blue

Blue

Points zijn licht blauw tot zilver blauwgrijs. De lichaamskleur is ivoor tot blauwig wit.

Lilac/Frost

Lilac

Points variëren van ijzig grijs tot paars beige. Hun lichaamskleur heeft een warme magnolia gloed.
Standaard patronen

Colorpoint Colorpoint

Colorpoint

De colorpoint heeft donkerder points dan de rest van het lichaam. Het contrast varieert. Een sterke afscheiding tussen points en lichaam heeft de voorkeur. Er is geen wit, hoewel bijna wit voor mag komen. Het neus leer en de voetzooltjes moeten dezelfde kleur hebben als de points.


Mitted Mitted

1)
Blaze

Mitted

Hetzelfde als de colorpoint, behalve dat 'mitted' Ragdolls sokjes aan hebben, dat wil zeggen witte sokjes aan de voorpoten, en laarzen (tot de helft van hun achterpotten) aan de achterkant. Kin en borst zijn wit en buik heeft een witte streep. Soms heeft een mitted Ragdoll een witte bles (1) op de neus, wat algemeen geaccepteerd is op shows.


Bicolor

 

1)Mid-high white

2)High white

3)high mitted

bicolor

 

1)Mid-high white

2)High white

3)High mitted

Bicolor

Bicolor heeft ook donkere points, maar het masker heeft een omgekeerde V vanuit de ogen tot de wang. De lichaamskleur is wit, met een 'zadel' op de rug met een witte plek in het midden. De kleuren wit variëren bij bicolors. Het neus leertje en voetzooltjes zijn roze.

 

Mid-high white bicolor (1) heeft een bredere "V" op het gezicht. Soms een kleine uitbraak op de potten gevonden worden. De hoeveelheid wit varieert. Mid-high wites kunnen ook een goede V hebben en geen wit in staart en oren.

 

High white bicolor/van (2) heeft normaal gesproken geen 'zadel' op de rug. De "V" op het masker begint meestal bij de oren.

 

High mitted (3) is een mitted met twee mitted genen in plaats van 1. Er is meestal een kleine uitbraak op de ellebogen, maar verder zien ze er uit zoals bicolors.


    Lees verder:
De geschiedenis van de Ragdoll
Hoe herken je een Ragdoll
Het karakter van de Ragdoll
De verzorging van een Ragdoll
Is een Ragdoll iets voor mij
Ragdoll mythes
De Dutch Royal Ragdoll Club
De leukste video filmpjes van Ragdoll katten
De Ragdoll kat in boeken

Ook interessant:
Katten spreken een eigen taal
Onze Ragdolls
Van muis tot Ragdoll
De HCM en PKD test dag
De Ragdoll, een unieke raskat


Hoe een Ragdoll er uit kan zien in al zijn kleuren en vacht patronen, en wat een Ragdoll zo speciaal maakt.
 

© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed