Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Een zesde zintuig, of scherpere zintuigen?


Er zijn tal van legenden in omloop waarin wordt verhaald hoe mensen door katten voor een op handen zijnde gevaarlijke situatie werden gewaarschuwd. Dit soort gebeurtenissen wordt meestal verklaard vanuit het mysterieuze 'zesde zintuig' waarover de kat zou beschikken.

Het onbreekt echter aan wetenschappelijk bewijsmateriaal ter ondersteuning van deze gedachte. Waarschijnlijker lijkt het dat deze 'voorgevoelens' resulteren uit de jachtzintuigen en dan met name het gehoor, waarmee de katten zeer goed zijn toegerust.

Melody als kitten, de enige Main Coon poes die hier rond loopt...Katten vangen een veel grotere reeks geluiden op dan wij mensen, van geluiden die voor onze oren veel te zwak zijn tot ultrasonische geluiden waarvan de toonhoogte ver boven ons bereik ligt. De kat is in staat veel hogere toonsoorten te horen dan de hond, hoewel in de volsmond aan de hond het scherpste gehoor wordt toegeschreven. Bovendien is de kat dankzij zijn jachtinstinct voortdurend gespitst op het waarnemen van geluiden die voor hem van belang kunnen zijn.

Daarnaast zijn katten bijzonder vaardig in het vaststellen van de plaats waar een geluid vandaan komt. Proefnemingen hebben uitgewezen dat er katten zijn die onderscheid kunnen maken tussen twee geluiden die met een tussenruimte van niet meer dan 7.5 cm op een meter afstand van het dier zijn gelokaliseerd. Dit is mogelijk omdat de hersenen van de kat de intensiteit en de timing van de geluiden tegelijk meten.

Het gezichtvermogen van de kat is niet veel sterker dan dat van de mens... totdat het donker wordt. Terwijl ook de kat in volstrekte duisternis niets ontwaart, ziet hij heel goed in wat ons als volkomen duisternis voorkomt. Pupil, hoornvlies en lens zijn bij de kat groter dan bij de mens en bovendien beschikt de kat over een bijzondere structuur, het 'tapetum lucidum' genaamd, die achter het netvlies ligt. Dit tapetum lucidum bestaat uit twaalf of meer laagjes sterk weerkaatsend materiaal. Daardoor is het katteoog in staat veel meer licht op te vangen, dan het menselijk oog ooit zal kunnen.

Het reukvermogen van de kat tenslotte is groter dan dat van de mens, maar geringer dan dat van de hond. De lengte van de neus biedt hier een heel bruikbaar aanknopingspunt. In de neuzen van sommige langsnuitige viervoeters liggen bijna 150 miljoen zenuweinden, in tegenstellig tot zo'n 20 miljoen in de neus van kat. En wij mensen moeten ons met een karige 5 miljoen zien te redden...  Lees verder:
Katten spreken een eigen taal
De zwarte kat, de kwaad van het bijgeloof
Waarom katten spinnen
Spreekwoorden en gezegdes over katten
Een kat zoekt zijn eigen baas uit
Honden en katten, twee soorten jagers
Een kieskeurige kat?
Waarom katten van kattenkruid houden
Honden
De vacht van een kat

Ook interessant:
De geschiedenis van de Ragdoll
De leukste poezen en katten boeken


Er zijn niet altijd plausibele verklaringen voor bepaalde gedragingen, zoals dat een kat zeer precies gevoel voor tijd heeft. Waar hij deze "tijd" vandaan leest weten we niet. Katten hebben over een afstand van 100 km hun huis terug gevonden, via sterrenbeelden en de zonstand of via de geomagnetische velden van de aarde.


© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed