Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Een kieskeurige kat?


Een van de hardnekkigste misverstanden omtrent huiskatten is de gedachte dat deze dieren zo kieskeurig zouden zijn. Hoewel er natuurlijk katten zijn die voor bepaalde gerechten een uitgesproken voorkeur koesteren, heeft de zogenaamde kieskeurigheid eerder betrekking op de kwaliteit van het voedsel dan op het soort eten dat we onze katten voorzetten.

Met kwaliteit doelen we vooral op de smaak en de geur van het voedsel op het moment dat het wordt aageboden, en niet zozeer op de ingredienten waaruit de maaltijd is samengesteld.

Beau van de PoezenweideHoe sterk en hoe belangrijk het reukvermogen van de kat nu precies is heeft men nog niet met zekerheid kunnen bepalen. Het staat wel vast dat het reukvermogen van de kat veel sterker is dan dat van de mens, maar minder sterk dan dat van de hond. Om het heel simpel uit te drukken: een kat kan via zijn neus veel meer aan de weet komen van wat er op zijn bordje ligt dan wij mensen dat kunnen.

Het is uiteraard overbodig te vermelden dat geheel of gedeeltelijk bedorven voedsel zelfs het meest hongerige dier zal tegenstaan, maar de kwestie van de kwaliteit gaat veel dieper. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de chemische eigenschappen van het plastic van het etensbakje vrijkomen en een aantal vrij sterke luchtjes veroorzaken, die voor de gevoelige neusvleugels van de kat echt weerzinwekkend zijn. Het is ook mogelijk dat van de schoonmaakmiddelen, waarmee het etensbakje wordt afgewassen geurresten achterblijven die alleen onder de microscoop van de katteneus waarneembaar zijn. Misschien ook is het bakje niet zo goed schoongeboend, waardoor er een enkel luchtje van de halfbedorven restjes van het maal van de vorige dag is blijven hangen.

Het lijkt op dit punt nuttig een waarschuwend woord te laten horen: Katten zijn vleeseters; zij hebben vlees nodig om in een goede conditie te blijven. De lobby voor de rechten van het dier, die mordicus tegen het eten van vlees is, probeert ons ervan te overtuigen dat een kat het ook op een vegetarisch voedselpakket heel goed kan doen. Dit laatste geldt misschien voor honden (hoewel we allemaal weten hoe blij een hond met een stukje vlees is!) maar voor katten gaat het beslist niet op. Bij een volstrekt vleesloos dieet onthouden we de kat een aantal voedingsmiddelen die alleen en uitsluitend in vlees voorkomen, zoals plantaardige vetten en direct opneembare vitamine A.

Een andere oorzaak van eetproblemen bij een kat die als kieskeurig wordt bestempeld, kan samenhangen met de plek waar de kat zijn eten krijgt voorgezet. Een dier dat bezig is zich te voeden kan niet anders dan zijn waakzaamheid tijdelijk op het tweede plan stellen. Zijn eten smaakt hem het beste als hij rustig, geconcentreerd en zonder inbreuk op zijn gevoel voor veiligheid zijn bakje leeg kan peuzelen - dat is voor een kat een maaltijd met een Michelin-ster! Een etensbakje dat in de keuken midden in de verkeersroute van de menselijke bewoners wordt gezet zal uiteraard niet aan deze criteria voldoen.

   Lees verder:
Katten spreken een eigen taal
De zwarte kat, de kwaad van het bijgeloof
Waarom katten spinnen
Spreekwoorden en gezegdes over katten
Een kat zoekt zijn eigen baas uit
Honden en katten, twee soorten jagers
Een zesde zintuig, of scherpere zintuigen?
Waarom katten van kattenkruid houden
Honden
De vacht van een kat

Ook interessant:
De geschiedenis van de Ragdoll
De leukste poezen en katten boeken
© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed