Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Een kat zoekt zijn eigen baas uit


Er schuilt een kern van waarheid in, een kat zoekt zijn eigen baas uit. De kat is binnen de dierenwereld de meest onafhankelijke metgezel van de mens - en de kat neemt zijn beslissingen op basis van die onafhankelijkheid. In tegenstelling tot het paard, de hond en vele andere diersoorten die in het verre verleden door de mens tot eigen nut tot huisdier zijn gemaakt. Bij het verbond tussen kat en mens wordt het initiatief door de kat zelf genomen.

Naar het schijnt waren het de voorouders van onze huiskatten - hoostwaarschijnljik de voorlopers van de huidige Afrikaanse wilde katten - die zich in de graanpakhuizen van de oude Egyptenaren Onze Ragdoll Cindy, lekker even dom de camera in kijken...vestigden. De reden doorvoor ligt voor de hand; in die graanpakhuizen wemelde het van de ratten, muizen en ander klein gedierte. Het opeengehoopte graan vormde een jachtterrein waarin de prooi in ongekende hoeveelheden voor het grijpen lag.

Door deze migratie onstond een dagelijks contact tussen kat en mens en geleidelijk aan verminderde het wederzijds wantrouwen. Het duurde niet lang of de katten begonnen in de tempels de plaats in te nemen van de zoveel gevaarlijker leeuwen en jachtluipaarden die aanvankelijk als heilige dieren werden vereerd. Naarmate de katten in aantal toenamen werden ze als minder bijzonder beschouwd; en zo maakten zij hun entree in het huiselijk leven van alledag. Aanvankelijk konden alleen vooraanstaande families zich het bezit veroorloven van een dier dat gewend was zo'n eervolle positie in te nemen. Maar het kattenbestand bleef in volume toenemen en al spoedig woonde er in ieder Egyptisch huis een kat of poes, die daaarmee minder aanspraak op een bijzondere behandeling kon maken.


Zoals je kan begrijpen werd vanuit de kat deze beslissing om volkomen begrijpelijke dierlijke redenen genomen. We gaan ervan uit dat sinds de tijd van de farao's de band tussen kat en mens in niets aan waarde heeft ingeboet. De kat heeft niet minder dan in het verre verleden recht op waardering affectie en fijngevoeligheid. Dat kunt u de kat bieden, zonder hem zijn kat-achtigheid, zonder hem zijn specifieke karaktertrekken te ontnemen. Verwacht van uw kat geen menselijke reactie of menselijke gevoelens, en dan is er ook geen reden het dier te overstelpen met die al te grote toegeeflijkheid en overdreven verwennerij die al zoveel katten van hun natuurlijke waardigheid heeft beroofd. Bovendien zult u op deze wijze uw kat zoveel beter begrijpen dan via welke 'mini mensjes'-benadering dan ook. In het algemeen mag je stellen dat het goed zou zijn als de kattenbezitter veel meer bereid zou zijn de verschillen tussen de mensenwereld en de kattenwereld te erkennen en te waarderen.

Achter het kopje met zijn zachte vacht gaat een heel kattebrein schuil dat de meest recente weergave van duizenden jaren geschiedenis van de soort vormt. De gedragspatronen en instincten die de kat in staat heben gesteld vele eeuwen lang te overleven, liggen in dit brein opgeslagen, en die informatie vertoont veel meer overeenkomsten met dat wat er in de hersenen van leeuw of tijger omgaat dan de meeste mensen beseffen.

En of wij nu proberen al die opgestapelde kennis de baas te blijven, toch wordt bijna iedere beweging, iedere gedachte en iedere reactie van onze kat op de een of andere manier vanuit deze 'database' gestuurd.  Lees verder:
Katten spreken een eigen taal
De zwarte kat, de kwaad van het bijgeloof
Waarom katten spinnen
Spreekwoorden en gezegdes over katten
Honden en katten, twee soorten jagers
Een kieskeurige kat?
Een zesde zintuig, of scherpere zintuigen?
Waarom katten van kattenkruid houden
Honden
De vacht van een kat

Ook interessant:
De geschiedenis van de Ragdoll
De leukste poezen en katten boeken
© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed