Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

De vacht van een kat


Er bestaat een enorme varieteit aan kattenrassen met uiteenlopende kleuren en vachttypes. Er is altijd wel een kattenras te vinden in een kleur die je aanspreekt: grijsblauw, zwart, rood, wit, bruin of een mengeling van die tinten. Of jouw kat nu een korte (Europese kat, kartuizer kat, Siamese kat), een lange (Perzische of Birmaanse kat) of een golvende (Rex) vacht heeft, je moet deze vacht goed verzorgen.

Met uitzondering van Sphinxen en Rexkatten zijn alle katten uitgerust met een flink behaarde vacht, die het hele jaar door in meer of mindere mate zal verharen. Vooral in de lente en vroege zomer zal je merken dat een belangrijk gedeelte van de vacht zal uitvallen. Door de vacht van de kat goed bij te houden, kan je de hoeveelheid losse haren in huis sterk beperken. Een wekelijkse borstelbeurt is doorgaans voldoende om de vacht van ee kortharige kat in goede conditie te houden; ook de meeste halflangharige katten hebben niet veel vachtverzorging nodig.

Welke borstel en kammen er het meest geschikt zijn, is afhankelijk van de structuur en lengte van de beharing van het ras. Je zal merken dat de vachtverzorging van jouw kat veel minder tijd in beslag neemt en efficienter is als je met spulletjes werkt die voor zijn vachttype geschikt zijn. Soms is het noodzakelijk de kat in bad te doen. Als je dit pas doet als de kat wat ouder is, zal het voor jou als voor de kat geen pretje zijn, dus is het verstandig om, al is het eigenlijk niet nodig, de kat op jongere leeftijd hieraan te laten wennen. Zorg er tijdens het wassen voor dat de kat geen water in zijn oortjes en oogjes krijgt en het niet inslikt.

Gebruik altijd kattenshampoo en nooit shampoo die voor mensen geschikt is, want hiermee wordt de vachtstructuur en de vetlaag van de huid aangetast. Je kan de kat drogen met een fohn, maar als hij daar erg angstig op reageert, kan je hem ook met een rulle handdoek droog wrijven en verder op een tochtvrije en warme plaats laten drogen.

Sommige katten echter blijven zich verzetten tegen een wasbeurt. De vacht van deze katten kan je schoonmaken met een niet vet en ongeparfumeerd poeder dat de eigenschap heeft vuil en overtollig vet aan zich te hechten. Strooi het poeder in de vacht en masseer het goed in. Borstel het vervolgens uit tot er geen spoortje poeder meer in de vacht te zien is.

De huid is een van de grootste organen van het lichaam van de mens, maar ook van de kat. Doordat de huid miljoenen kleine cellen bevat, heeft het een goede verdediging tegen allerlei ziektemakers. Ook kan de kat door middel van de huid hitte, kou, pijn en jeuk voelen. De huid bestaat, net als bij de mens, uit twee lagen, de opperhuid en de lederhuid. De mens zweet om de lichaamstemperatuur op orde te houden, katten hijgen of likken zich. Toch zweten katten ook: dit dient vooral om afvalstoffen te verwijderen.

Mensen die allergisch zijn voor katten, reageren op de schilfertjes die de kat losmaakt bij het likken van zijn vacht. Het is een eiwit in het speeksel van de kat dat ervoor zorgt dat die schilfertjes loskomen.

Alhoewel soms gezegd wordt dat met name het ras Rex (Cornish. Devon e.a.) bij mensen minder allergie veroorzaakt (die katten hebben een heel korte, krullerige vacht), is dat niet bewezen. Mogelijk dat de korte vacht om minder onderhoud vraagt en er minder speeksel wordt gebruikt.

De kat krijgt de glans op zijn vacht, doordat het bovenste laagje huid het licht reflecteert. De haren groeien vanuit een haarzakje. Bij mensen zijn die haarzakjes eenvoudig: uit ieder haarzakje groeit een haar. Bij katten kan uit een haarzakje wel zes haren groeien. Op de buik van een kat staan wel 18.000 haren per cm2 en op de rug 9000 per cm2. Ze zijn te verdelen in drie soorten; de dikke bovenvachtharen, die relatief weerbestendig zijn, de donzige ondervachtharen, die zorgen voor isolatie en de spaarzame, borstelige tussenvachtharen.

Door zijn vacht is de kat uitstekend bestand tegen de invloed van warmte of kou. Katten die in het hoge Noorden leven zullen een dikkere vacht hebben dan katten die in het zuiden van Europe leven. Wanneer het warm is zullen katten zich vaker wassen omdat hun speeksel ervoor zorgt dat de vacht koel blijft. Bepaalde rassen hebben ook weer dikker haar, zoals de Maine Coon, de Noorse Boskat en de Brits Korthaar. Deze stammen uit koudere streken. In Nederland hebben katten een dikkere vacht in de winter, als de spieren zich bij de haarworstels samentrekken om de vacht uit te laten staan.

Langharige katten kunnen buitengewoon aantrekkelijk zijn. Hun mooie vacht vraagt echter erg veel verzorging. Om de vacht niet te laten vervilten en te zorgen dat het zijdeachtig blijft, moet deze regelmatig verzorgd worden. De dagelijkse verzorging met de borstel en de kam kan ook erg plezierig zijn - zowel voor de katteneigenaar als voor het dier. Langharige katten, die van kleins af aan aan de regelmatige borstelprocedure gewend worden, ervaren de verzorgingsuurtjes als extra aaibeurten. Wanneer je geen tijd hebt je kat dagelijks te borstelen, maar gefascineerd bent door de lange vacht, dan kan je beter voor een halflangharige kat kiezen. Het vervilten van de vacht bij langhaar katten kan tot schade van de gezondheid leiden. Kleine klitten kan je tussen twee vingers pijnloos losmaken, kleinere strengen die hopeloos vervilt zijn worden met een schaar (met stompe punten) weggeknipt, want het er uit borstelen doet de kat pijn. . Katten worden meestal alleen geschoren door een dierenarts als de vacht te ver in de klit zit zoals bij oudere katten die zichzelf niet meer goed schoonhouden.

Hoe moet je de vacht onderhouden?

Een buiten levende kat met korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. Meestal neemt hij die immers volledig zelf voor zijn rekening, zo niet dan is hij vermoedelijk ziek of zit hij met parasieten.

De vacht van een binnenshuis levende kat moet echter wel regelmatig geborsteld worden, om de dode haren te verwijderen en het inslikken van haren tijdens het toilet te verminderen.

De vacht van een kat met lang haar elke dag borstelen, gaat de vorming van klitten tegen. Door die klitten kan je moeilijker bij de huid, waardoor die niet langer gewassen wordt en er zich letsels vormen die kunnen infecteren. Het is veiliger om ze te verwijderen met een tondeuse dan met een schaar, zodat u niet in de huid snijdt!

Deze klitten of knopen komen vaak voor achter de oren, in de okselholte, de nek en in de liezen.

Borstel steeds in één richting, van de kop af. Borstel steeds rustig en voorzichtig zodat ook de kat kan genieten van het borstelen.

Om van elke toiletbeurt geen “kat- en muisspel” te maken, is het belangrijk om je kat van jongsaf aan vertrouwd te maken met het borstelritueel. Zo wordt de kam of borstel net zo gewoon als zijn waterbak.
 
Het is af te raden om een gezonde kat te wassen. Heeft het dier zich echter bevuild tijdens een “uitstap”, zit het met diarree of kan het niet langer zijn rug en anusstreek wassen omdat het te dik is, dan mag je het wassen met lauw water en shampoo voor katten.

Een goede voeding voor de kat heeft ook zeer veel invloed op een goede vacht. Voedingsstoffen spelen een bijzonder belangrijke rol in de groei van de botten, de huid en de vacht. Deze voedingsstoffen zijn onder meer eiwitten, vetzuren, vitaminen en mineralen. Het is daarom van belang je kat een kwalitatief goed voer voor te zetten. Bekende merken zijn oa. Royal Canin, Eukanuba, Iams, TechniCal, Hill's of Smolke.

Gevaar voor haarballen!

Dat katten zo graag hun vacht reinigen, heeft ook een nadeel: gevaar voor haarballen. De dode haren blijven immers aan hun ruwe tong plakken, waardoor ze ingeslikt worden. Ze hopen zich op in de maag en vormen haarballen. Die veroorzaken aanvankelijk oprispingen en braken. Vaak worden ze op die manier uitgescheiden. Soms slaagt de kat er echter niet in om ze uit te braken en veroorzaken ze een obstructie van het spijsverteringskanaal, met constipatie en anorexia tot gevolg. Als u vermoedt dat uw kat veel haren heeft binnengekregen geef hem dan koffiemelk te drinken of giet wat slaolie over zijn eten. Nog beter is het om bij de dierenarts een speciale pasta te halen om het dier te laten laxeren.

Om de vorming van haarballen tegen te gaan, zijn preventieve maatregelen nodig, vooral voor binnenshuis levende katten met lang haar. Kattenkruid bevat veel vezels, bevordert de darmtransit en werkt ook als braakmiddel, waardoor de haarballen geëlimineerd kunnen worden. Paraffineolie smeert de darmen, wat eveneens de uitscheiding van de haren bevordert. Je mag ze mengen met het kattenvoer of enkele druppels aanbrengen op zijn voorpoten. Aangezien katten heel schoon zijn, zal hij de vette substantie meteen oplikken. Tot slot bestaat er nog haarbalpasta voor katten en droogvoer met veel plantaardige vezels, om de ophoping van haren in het spijsverteringskanaal te beperken.  Lees verder:
Katten spreken een eigen taal
De zwarte kat, de kwaad van het bijgeloof
Waarom katten spinnen
Spreekwoorden en gezegdes over katten
Een kat zoekt zijn eigen baas uit
Honden en katten, twee soorten jagers
Een kieskeurige kat?
Een zesde zintuig, of scherpere zintuigen?
Waarom katten van kattenkruid houden
Honden

Ook interessant:
De geschiedenis van de Ragdoll
De leukste poezen en katten boeken


Katten staan erom bekend om zich grondig schoon te houden en voortdurend zichtzelf te wassen. De ruwe tong en de voorpoten zijn de belangrijkste instrumenten bij het wassen. Ze vergeten geen enkel plekje op hun lichaam. Sommige dieren hebben echter de verzorging van de mens nodig om hun zachte en mooie vacht te houden. Dat geldt vooral voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen. Ook wanneer katten in de rui zijn (in de lente en de herfst) is verzorging door de mens gewenst.


© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed