Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

De HCM en PKD test dag


Vandaag was de grote HCM en PKD test dag van de Dutch Royal Ragdoll Club (DRRC). Bijna 30 Ragdolls uit het hele land kwamen met hun baasjes naar Radiologe Mw. Drs. Tiemessen in Amsterdam om onderzoeken te laten doen naar HCM en PKD afwijkingen. Deze dag werd voor de eerste keer door de DRRC georganiseerd om duidelijk te maken dat het testen op HCM en PKD bij Ragdolls van belang is om het Ragdoll ras gezond te houden.


Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)

Tiffany op de onderzoekstafelHCM is een erfelijke afwijking die bij verschillende katten rassen kan voorkomen, waarbij de spieren van de linkerkamer van het hart in dikte toenemen. Dit veroorzaakt een toenemende verstijving waardoor het hart zich niet efficient kan vullen met bloed. De ruimte in de linkerkamer wordt ook steeds kleiner, wat o.a. een grote kans op trombose geeft. Ook kan vochtophoping in de longen en de borstkas plaats vinden doordat de druk in de linker boezem stijgt, wat weer een grotere druk in de bloedvatten geeft.

Een kat met HCM heeft meestal echter geen klachten. Het eerste symptoom kan een plotselinge dood zijn door een hartstilstand. De enige betrouwbare methode om HCM op te sporen is het maken van een echocardiogram, of bij overlijden een autopsie.

In het algemeen wordt HCM aangetroffen bij katten jonger dan 5 jaar (maar het kan ook op latere leeftijd voorkomen). Bij Maine Coons is deze afwijking wel aangetroffen bij kittens op de leeftijd van 6 maanden, maar gebruikelijk is rond de 2 jaar. Ook het geslacht speelt een rol, bij katers wordt deze afwijking meestal op jongere leeftijd vastgesteld dan bij poezen. Als bij een zeer jonge kat HCM wordt vastgesteld, dan is er meestal sprake van een agressievere vorm.

Er is geen genezing mogelijk, maar met medicijnen kunnen HCM katten soms nog wel 6 jaar in leven gehouden worden! De behandeling bestaat meestal uit symptoom bestrijding: vochtafdrijvers, middelen die de hartwerking verbeteren, of die de kans op trombose verminderen. Stress is bij deze katten zeker niet goed!
Zowel bij de nieren als bij het hart moet een beetje haar worden weggeschoren
Men gaat er van uit dat HCM autosomaal dominant vererft. Het kan dus van moeders of vaders kant komen, en hoeft maar bij 1 van de ouders aanwezig te zijn!

Er is op dit moment nog geen 100% garantie dat een kat die middels een echo is getest op HCM dit inderdaad niet heeft of vererft. Het is een moment opname, maar de enige testmogelijkheid zolang er nog geen DNA-test is. De huidige methode biedt in ieder geval wel de mogelijkheid om die katten die positief testen uit de fok te halen.

Het onderzoek duurt ca. een half uur en moet uitgevoerd worden door een specialist. Er De echografiewordt een kleine plek bij de oksel kaal geschoren, maar bij een halflangharig kat als de Ragdoll valt dit meestal niet op en het hoeft dan ook geen beletsel te vormen om de kat op shows uit te brengen. (In Amerika worden zelfs onderzoeken naar HCM op kattenshows georganiseerd!)


Polycystic Kidney Disease (PKD)

Een van de meest algemeen voorkomende erfelijke afwijkingen bij Katten is PKD. De afwijking wordt sinds het eind van de jaren zestig regelmatig in de literatuur beschreven. Ze worden het vaakst gemeld bij Perzen en bij Exotics. Vermoedelijk ligt de oorsprong van de afwijking bij (de voorouders van) de Perzische kat.

Katten met PKD krijgen in de loop van hun leven in toenemende mate met vocht gevulde blaasjes (cysten) in hun nieren. De cysten nemen in aantal en in omvang toe. Ze drukken langzaam het nierweefsel weg totdat het punt wordt bereikt waarop de nieren hun normale functies niet meer kunnen vervullen.
De verklaring van een HCM negatief geteste kat
De algemene verschijnselen zijn verminderde eetlust, overmatig drinken en gewichtsverlies. Ze sterven uiteindelijk op een leeftijd die tussen de vier en acht jaar ligt aan vergiftigingsverschijnselen (ten gevolge van nierfalen). Een deel van de katten met PKD hoeft deze laatste fase niet door te maken omdat ze eerder een fatale inwendige bloeding krijgen of omdat een ander vitaal systeem uitvalt.

Behalve in de nieren ontstaan bij PKD katten ook cysten in de lever, de alvleesklier en soms in de baarmoeder. Er zijn nog geen medicijnen voor PKD.

Ook PKD kan (bij Ragdolls) alleen nog maar worden vastgesteld door een echografisch onderzoek dat door een gespecialiseerde dierenarts moet worden uitgevoerd.


Ragdoll lijnen

Het is dus in het belang van het Ragdoll ras dat elke Ragdoll waarmee gefokt wordt regelmatig (aanbevolen wordt minimaal 1 keer per jaar bij katers, en maximaal eens in de 2 jaar bij poezen) op HCM en PKD getest wordt, zodat (als deze aanwezig zijn) deze katten uit het fokprogramma gehaalt kunnen worden.

Geinteresseerde Ragdoll kopers worden ook ten strengste aangeraden alleen bij betrouwbare fokkers een Ragdoll kitten te kopen die regelmatig op HCM en PKD test. Vraag bij je fokker of je deze test papieren ook mag inzien! (Het is een simpele schriftelijke verklaring van de Radioloog dat de desbetreffende kat op een bepaalde datum negatief getest is op of HCM of PKD).


    Lees verder:
Onze cattery
Contact informatie
Onze Ragdolls
Mooie, gezonde en lieve Ragdoll kittens beschikbaar
Onze kattenren
Van muis tot Ragdoll
Van Ragdoll peuter tot kleuter
Kittenpakketten en speciale cattery regelingen
Het eerste nestje van Donna
Een Ragdoll zonder stamboom is geen Ragdoll
De laatste kitten lessen

Ook interessant:
De verzorging van een Ragdoll


Gepubliseerd op: 4/26/2006

De laatste jaren is het aantal HCM gevallen bij een aantal rassen toegenomen. Ook bij de Ragdoll komt HCM voor. Omdat dit uiteraard zeer onwenselijk is, laten een aantal Ragdoll fokkers hun katten met enige regelmaat door middel van een echocardiogram onderzoeken op deze hartafwijking.


© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed