Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

De Abessijn


Abessijn

De wildkleur, Een elegante, voorname kat met goudgespikkelde ogen

De Abessijn behoort tot de oudste kattenrassen, maar het staat niet precies vast waar hij vandaan komt. Mogelijk stamt hij uit EthiopiŽ, het vroegere AbessiniŽ. Helaas is er in EthiopiŽ geen enkele documentatie te vinden over agoutikatten. Toch blijft, door zijn gelijkenis met de heilige kat uit het oude Egypte, de legende voortbestaan dat hij op de oevers van de Nijl is geboren. En inderdaad wordt er gezegd dat Ramses II aan de koning van AbessiniŽ om een kolonie katten vroeg om mee te nemen naar Egypte. Overigens worden katten met een soortgelijke vacht als die van de Abessijn aangetroffen in Afrika, EuraziŽ en AziŽ. Bijvoorbeeld Felis Libyca, de Afrikaanse wilde kat en de Felis chaus, de moeraskat. Echter het feit dat in India en AziŽ katten voorkomen met een agoutivacht (ticking) maakt het waarschijnlijker dat de Abessijn uit AziŽ stamt. Naar verluidt werd de eerste Abessijn, in 1868 door maarschalk Sir Robert Napier uit EthiopiŽ meegebracht naar Groot-BrittanniŽ. Deze kat, Zula genaamd, werd in 1871 in het Crystal Palace in Londen tentoongesteld. In 1874 begon G. Stables een wetenschappelijke studie naar de kat. Het ras, in 1882 erkend in Engeland, werd vastgelegd en verbeterd door het te kruisen met de Brits Korthaar. In 1889 werd de eerste rasstandaard gepubliceerd door H. Weir. De ontwikkeling van het ras begon in de Verenigde Staten vůůr 1910 en in 1917 werd de Abessijn door de C.F.A. erkend. Aan het begin van de negentiende eeuw, in 1827, werd aan een Leids museum een opgezette kat aangeboden, die alle raskenmerken van een Abessijn bezit. In 1937 werd de eerste Abessijn om mee te fokken Nederland ingevoerd. Ook andere Europese fokkers gingen in de dertiger jaren werken aan het selecteren van de Abessijn. Na twee wereldoorlogen en een epidemie van kattenleukemie tussen 1960 en 1970 stierf het ras bijna uit. Tegenwoordig behoort de Abessijn tot de bekendste en meest geliefde kortharige rassen.

Algemene kenmerken
Gemiddelde grootte. Gewicht: 4 tot 7,5 kg. "Koninklijke' verschijning, roofdierachtig. Sierlijk, evenwichtig. "Oosters' type met langwerpige kop (Engelse Abessijn), of een compacter type met een meer afgeronde kop (Amerikaanse Abessijn). Kortharig, agoutivacht.

Land van herkomst
AziŽ?

Oorspronkelijke naam
onbekend

Andere naam
Bunny Cat (konijnenkat of haaskat), Aby

Conditie
onbekend

Opmerkingen
Toegestane kruising met andere rassen: de Somali.

Fouten
Lange kop (Siamees type) of ronde kop. Kleine of puntige oortjes. Ronde ogen. Een te zwaar lichaam. Een doffe, pluizige vacht. Diskwalificatie: een witte borstvlek (medaillon) of wit op een andere plaats dan de snorhaarkussens, de kin of de borst (n).

Karakter/bijzonderheden
De Abessijn is een zeer actieve, extraverte en speelse kat, erg nieuwsgierig, maar wel evenwichtig. Hij heeft een sterke onafhankelijke persoonlijkheid, maar is ook een aanhankelijk gezelschapsdier. Deze zachtaardige, gevoelige kat heeft veel aandacht nodig. Hij heeft er een hekel aan om alleen te zijn. De liefde voor zijn baasje is groot. Hoewel hij erg aanhalig is, klinkt zijn gemiauw maar heel zacht. Zijn onstuimigheid neemt af met de jaren. Deze atleet en jager heeft beweging nodig en dus ruimte. Een omheinde tuin is zeer wenselijk. De verzorging is eenvoudig. Eťn keer per week borstelen en kammen is voldoende. Tijdens de rui moeten regelmatig de dode, losse haren worden verwijderd. Met een zeem kan de vacht mooi glanzend worden gemaakt.

 
Abessijn catteries:
Cattery Valandil daar krijgt de abessijn wat hij wil
  Lees verder:
de Britse korthaar


De Abessijn is een zeer actieve, extraverte en speelse kat, erg nieuwsgierig, maar wel evenwichtig. Hij heeft een sterke onafhankelijke persoonlijkheid, maar is ook een aanhankelijk gezelschapsdier.


© Ragdoll Cattery de Poezenweide 2005-2019  -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed